Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε τονίζει ότι "αυτή η νέα θεολογία αποδεικνύει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι συνοδική και αποστολική, αλλά μια θρησκευτική οργάνωση που διοικείται από ένα κέντρο, τον «Πάπα» της Κωνσταντινούπολης, Πατριάρχη Βαρθολομαίο."

Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης….

Σχόλιο του Μητροπολίτη Ζαπορόζιε κ. Λουκά

«Πράγματι, αν ο Θεός θέλει να τιμωρήσει κάποιον, πρώτα απ’ όλα αφαιρεί το νού».

Αυτά τα τελευταία λόγια σ΄ ένα από τα έργα του ποιητή Νικολάι Γκόγκολ, μπορεί να αφορούν σήμερα ορισμένους Ιεράρχες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

«Να στερηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας την χάρη των Ιερών Μυστηρίων και να ανακληθεί το αυτοκέφαλο της», ακούμε σήμερα τις εκκλήσεις εκείνων που αυτοβούλως  αποσπάστηκαν από τον Χριστό.

Είναι σαν να προσπαθούν να μας στερήσουν το δικαίωμα να αποκαλούμαστε άνθρωποι, ανακαλώντας το πιστοποιητικό γέννησής μας.

Δυστυχώς στη παραφροσύνη τους, οι εν λόγω ποιμένες προδίδουν στην πραγματικότητα τη δική τους αρρώστια.

Αναγνωρίζοντας τους Ουκρανούς σχισματικούς και προσπαθώντας με τη βοήθεια πολιτικών να σφετεριστούν την πνευματική εξουσία στα εδάφη  μιας άλλης Τοπικής Εκκλησίας μέσω αυθαίρετης παραβίασης των Ιερών Κανόνων, στερήθηκαν στην πραγματικότητα τόσο τη Θεία Χάρη όσο και, γενικώς, το δικαίωμα να αποκαλούνται Εκκλησία του Θεού.

Αυτός που λειτουργεί και κοινωνεί με σχισματικούς και αιρετικούς, γίνεται ο ίδιος σχισματικός και αιρετικός.

Και τώρα, οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να «γίνουν θεοί» και να αποφασίζουν αυτοβούλως σε ποιον να δώσουν Θεία Χάρη και σε ποιον όχι, ποιον να αναγνωρίσουν ως Εκκλησία και ποιον να απορρίψουν.

Δεν αντιλαμβάνονται καν ότι η μόνη συνέπεια του ίδιου του ποιμνίου τους να ζητά το ωμόφορο της κανονικής Εκκλησίας, είναι ότι οι ίδιοι πρόδωσαν τον Χριστό και Τον σταύρωσαν για χάρη των εθνικιστικών και παπικών τους φιλοδοξιών.

Όταν με τον Πατριάρχη Θεόδωρο συλλειτουργούσαμε κάποτε στην Ελλάδα, μου ανέφερε: «Αυτό που αποκόπηκε από την Εκκλησία δεν μπορεί να θεωρείται Εκκλησία και  πρέπει να επιστρέψει στην Εκκλησία».

Θέλω τώρα να θυμίσω αυτά τα λόγια τόσο στον ίδιο, όσο και σε όλους εκείνους που συλλειτουργούσαν με τον Σεργκέι (Επιφάνιο) Ντουμένκο – έναν άνθρωπο που ντύθηκε με ιερατικά άμφια από τον αναθεματισμένο Μιχαήλ Ντενισένκο.

Παρόμοιοι “καρνάβαλοι” εξέλεξαν τον Σεργκέι Ντουμένκο, επικεφαλής μιας πολιτικοθρησκευτικής οργάνωσης στήν Ουκρανία.

Και τώρα, αναγνωρίζοντας αυτήν την εγκληματική οργάνωση ως «εκκλησία» και «συλλειτουργώντας» μαζί τους, με ποιο δικαίωμα η ομάδα αυτή που αποσπάστηκε από την ενότητα του Χριστού μιλάει για Θεία Χάρη;

Τα μόνα λόγια που είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε από αυτούς, είναι τα λόγια της μετάνοιάς τους.

romfea.gr