Πριν από λίγες μέρες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει τέσσερις ιερωμένοι (ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι), η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο δικηγόροι και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 27.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων -οι οποίες περιέχουν «RFID chip»- και καθορίζει τα προσωπικά δεδομένα-στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες.

Όπως είναι γνωστό, οι Έλληνες πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να αντικαταστήσουν τις σημερινές αστυνομικές ταυτότητες με τις νέου τύπου, σε ανώτατο βάθους χρόνου μιας πενταετίας.

Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μεταξύ των άλλων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), κ.λπ.

Τώρα, στο ΣτΕ κατατέθηκαν δύο ακόμη ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης κατά της ίδια υπουργικής απόφασης και σχεδόν με ίδια νομική επιχειρηματολογία.
Οι δύο νέες αιτήσεις κατατέθηκαν από 62 πολίτες, εκ των οποίων οι τρεις είναι μοναχοί.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία.

Απολυτήρια μαθητών...

Παράλληλα, ΕλΕΔΑ στην αναφορά της που κατέθεσε στην Αρχή για το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας των μαθητών επί των απολυτηρίων κ.λπ. του Γυμνασίου και Λυκείου, υποστηρίζει ότι η εν λόγω αναγραφή είναι αντισυνταγματική και ότι υπάρχει ήδη από το 2002 σχετική «απαγορευτική» απόφαση της Αρχής.

https://www.protothema.gr/greece/article/800179/krinodai-oi-ilektronikes-tautotites-kai-to-thriskeuma-sta-apolutiria-gumnasiou-kai-lukeiou/