«…Είναι κουραστικό να υποχρεωνόμαστε να απαντάμε σε ανυπόστατα δημοσιεύματα, ή σε ανακριβείς ειδήσεις. Το ΥΠΠΕΘ εξέδωσε, ως οφείλει κάθε χρόνο, εγκύκλιο Λειτουργίας των Σχολείων.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η φετινή εγκύκλιος, για πρώτη φορά, ήταν σαφέστατη ( εδώ γελάμε !!! ), ακριβέστατη και διεξοδική, δίνοντας, μέσω συνδέσμων, άμεση πρόσβαση στη σχετική νομοθεσία. Κάποιοι, φαίνεται, δεν την διάβασαν σωστά και συμπέραναν ότι καταργήθηκε η Πρωινή Προσευχή.

Σας προσκαλούμε, για του λόγου του αληθές, να διαβάσετε ολόκληρη την εγκύκλιο αλλά και το ΠΔ 201/98, άρθρο 13, παρ. 5, εδαφ. α και β και παρ.10, εδαφ. 6.Θα διαπιστώσετε, ιδίοις όμμασιν, ότι η ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ συνεχίζεται κανονικά και είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καθώς και τα θέματα που αφορούν την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας…»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ-- ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΥΣΙΝΗΣ  - ΦΕΤΙΝΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ :

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που μόλις σήμερα στάλθηκε στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας καταργεί ( με έναν έμεσο και πονηρό τρόπο ) την πρωινή προσευχή. Για την ακρίβεια έχει απαλείψει οποιαδήποτε αναφορά στην πρωινή προσευχή, όπως γινόταν πάντα κάθε έτος.

Πρόκειται για μία ενέργεια η οποία σίγουρα θα πυροδοτήσει περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις Εκκλησίας-κυβέρνησης, αλλά και μία απόπειρα αποκοπής της ορθοδοξίας από τους πιστούς…

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2016-17 (Αρ. Πρωτ.: 139808/Δ1/31-8-16), στην οποία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ η φράση «ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ»:

«Β. Φοίτηση και Σχολική Ζωή

1…….Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων ο Διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσες τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα……»

ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2015-16 (Αρ.Πρωτ.Φ.3/1105/141440/Δ1/10-09-2015), στην οποία ΥΠΑΡΧΕΙ η φράση «ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ»:

27. Πρωινή Προσευχή -ανάρτηση Σημαίας

Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α’)- άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ.10, εδαφ. δ, σας επισημαίνουμε ότι:

Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν.
Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης.
Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό
και επιβλέπουν τα τμήματά τους
. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται…»