Όπως τονίζεται στόχος της ενέργειας αυτής σύμφωνα με την τοπική Εκκλησία είναι η επίτευξη της ειρήνης, της αγάπης, της δικαιοσύνης και της αδελφικής συμφιλίωσης.

Η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης της χώρας

Το Επισκοπικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου τονίζει πως οι τελευταίες εξελίξεις με τις διώξεις κληρικών και τις κατεδαφίσεις κτηρίων που ανήκουν στην Εκκλησία λένε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντούσκο Μάρκοβιτς να υποστηρίζει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας συνεχίζει να παραβιάζει το νόμο σε κάθε ευκαιρία.

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τεκταινόμενα στο Μαυροβούνιο το Επισκοπικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο απάντησε με χθεσινή του δήλωση, ζητώντας να συνταχθεί νέο κείμενο για τον επίμαχο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, αιτιολογώντας αυτή την επιλογή, μεταξύ άλλων, ως εξής:

«Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για μια δίκαιη και δημοκρατική λύση, και την εμπλοκή της στα εσωτερικά μας ζητήματα. Η Εκκλησία καταλαβαίνει ότι το ζήτημα της ρύθμισης της θέσης των εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων σε περιοχή συγκεκριμένου κράτους είναι μέσα στις εθνικές αρμοδιότητες, και κανείς ποτέ δεν το αμφισβήτησε αυτό. 

Το πρόβλημα εξ αρχής στην προετοιμασία και την υιοθέτηση αυτού του αντι-νόμου είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και ότι δεν συμμετέχουν όλα τα σχετιζόμενα μέλη στη σύνταξη του νομικού κειμένου, αλλά και ότι όλα αυτά δεν γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή κι ευρωπαϊκά πρότυπα με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Πιστεύουμε πως οι πρόσφατες πράξεις της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου υπονομεύουν το πνεύμα των διαπραγματεύσεων και κλείνουν την πόρτα της κατανόησης και του διαλόγου, γι’ αυτό και ενημερώσαμε λεπτομερώς το κοινό σε χθεσινή μας ανακοίνωση.

Tα μέλη στις διαπραγματεύσεις πρέπει να αποδεικνύουν την ειλικρίνεια τους και το ότι είναι όντως έτοιμα να βρουν μια ρεαλιστική και σταθερή λύση – και αυτή είναι, κατά τη γνώμη μας, η σύνταξη ενός νέου νομικού κειμένου, δηλαδή, μια αλλαγή στις αμφισβητούμενες νομικές διατάξεις».

UP