Στην ιστορική Κλεισούρα πέρασαν τουλάχιστον δύο μήνες για να λιώσουν τα χιόνια και να αποκαλυφθούν τα νεκρά σώματα των πολεμιστών. Έλληνες και Ιταλοί βρέθηκαν αγκαλιά με τον εξοπλισμό τους.

Με το τέλος του Ελληνοϊταλικού πολέμου από τον Μάιο του 1941 μέχρι τον Νοέμβριο του 1942, οι Ιταλοί, ως κυρίαρχοι στην Αλβανία, συγκρότησαν ειδική μονάδα για να βρουν τους νεκρούς τους. Κατασκεύασαν πρόχειρα νεκροταφεία, στα οποία συγκέντρωσαν Ιταλούς και όσους Έλληνες έβρισκαν. Οι χώροι ταφής Ιταλών και Ελλήνων.

Ο προσδιορισμός των νεκρών βασίστηκε στις μεταλλικές ταυτότητες που φορούσαν μόνο οι Ιταλοί στρατιώτες και οι Έλληνες αξιωματικοί.

Τα οστά των Ελλήνων, που δεν αναγνωρίστηκαν, τοποθετήθηκαν σε ξύλινα κιβώτια ή θάφτηκαν πρόχειρα με την επιγραφή «greco soldato sconosciuto», δηλαδή «άγνωστος Έλληνας πολεμιστής».

Πέρασαν 77 ολόκληρα χρόνια για να ξεκινήσουν οι εκταφές, αφού η διαδικασία αυτή πέρασε από διάφορα στάδια.

Οι εκταφές θα συνεχιστούν μέχρι την περιοχή της Κορυτσάς, όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται πρόχειρα θαμμένοι περίπου 6.000 από τους 8.000 Έλληνες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Ιταλούς..

https://www.romfea.gr/diafora/33192-kideutikan-stin-kleisoura-apo-to-mitropoliti-argurokastrou-ta-osta-193-stratioton-tou-epous-tou-40-