Εν Τ.Τ. 712 τη 3η Μαρτίου 1941
Ο Ανθυπασπιστής Γκάτζαρος Νικόλαος

Προς
Το 1/40 Τάγμα Ευζώνων Ενταύθα

«Περί εμφανίσεως της Παναγίας και των δοθεισών μοι υπ’ Αυτής εντολών».

«Λαμβάνω την τιμήν να αναφέρω υμίν, ότι χθες Κυρια­κήν, 2 Μαρτίου έ.έ. και περί ώραν 8ην μ.μ. καί ενώ είχα μεταβεί σε κάποιο διπλανό  παρακείμενον του καταυλισμού μικρόν ύψωμα απέχον περί τα 300μέτρα, αισθάνθηκα μία μυστηριώδη δύναμι σάν να με έσπρωχνε προς τα εκεί. Ο αέρας είχε ήδη παύσει ­να φυσά και ο ουρανός ήταν γεμάτος αστέρια.

Κατά την επι­στροφήν μου εις την σκηνήν, καί ενώ δεν είχα κάνει ούτε 10 βήμα­τα, ξαφνικά παρουσιάστηκε εμπρός μου και μου ανέκοψε τον δρόμον μία γυναίκα μαυροφόρα έχουσα σεμνήν, την εμφάνισίν της. Το πρόσωπόν της διεκρίνετο καθαρά μέσα στο βραδυνό ημίφως. Εις το θέαμα τούτο καταληφθείς εξ απροόπτου, κατ’ αρχάς εξεπλάγην, κατόπιν όμως αυτοστιγ­μεί συνήλθα εκ του τρόμου, επειδή γνώριζα, ότι πολλάκις η Παναγία είχε εμφανισθεί είτε ως όραμα, είτε καθ’ ύπνον κατά τας πολεμικάς επιχειρήσεις του Στρατού μας.

Εγώ εντελώς μηχανικά μισογονάτισα γιά να φιλήσω το δεξί χέρι Της. Εκ της συγκινήσεως τα μάτια μου εδάκρυζαν, ενώ τα πόδια και τα χείλη μου έτρεμαν επί πολλήν ώραν. Τότε τήν άκουσα να μού λέει:


«Είμαι η Παναγία. Μη φοβείσαι παιδί μου ! Εγώ ενεφανίσθην να σου είπω τρεις λόγους, τους οποίους να μη λησμονήσης:

1) Ο παρών πόλεμος εκηρύχθη απροκαλύπτως και αναιτίως υπό της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδος. Θελήματί μου η Ελλάς θα εξέλθη τούτου νικηφόρως.

2) Ο πόλεμος ούτος εκηρύχθη εναντίον της Ελλάδος, ί­να γνωρίσει ο κόσμος, ότι αφορμή τούτου είναι η απομάκρυνσίς του εκ της Χριστιανικής θρησκείας, καθ’ ην ύβρι­ζεν, εβλασφήμει τα θεία της και έρρεπε προς τον εκφυλισμόν και την ακολασίαν και ούτως συμμορφωθή, ίνα μάθη ότι υπάρχει και προΐσταται ο Θεός. Τρανώτατα δε τεκμήρια της υπάρξεως ταύτης είναι τα συχνά θαύματα των Αγίων της Εκκλησίας του Χριστού.

3) Έπρεπε να μάθη ο κόσμος, ότι ο δίκαιος πάντοτε υπε­ρισχύει της βίας.

 Ανάφερε, λοιπόν ταύτα και εγγράφως εις τον Διοικη­τήν σου, ίνα μη πτοηθή προ ουδενός κωλύματος, καθότι υπό την προστασίαν Μου ο Ελληνικός Στρατός θα νικήση!».

Καί λέγοντας αυτά έγινε άφαντη !

Εν τέλει συνήλθα  και κατηυθύνθην αμέσως εις την σκηνήν σας, όπου έξωθι ταύτης ανέφερα σ΄ εσάς  προφορικώς το συμβάν.

Νικόλαος Γκάτζαρος

Μετά από την εμφάνισι αυτή, όλοι μας οι στρατιώτες εδώσαμε ότι είχαμε από το φτωχό πορτοφόλι μας και με προθυμία κτίσθηκε στο μέρος αυτό ο ναός της Παναγίας.

( απλοποιημένη ερμηνεία δυσκόλως κατανοητών λέξεων )

 

Πηγή: Περιοδικόν «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ»
Αριθμ. 62-63, ΙΟΥΛΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1995

https://www.orthodoxianewsagency.gr/orthodoxes-provoles/oi-emfaniseis-tis-panagias-to-1940/