ag nikolaos MYRA

 


2018 -- Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου σήμερα, στά Μύρα τής Λυκίας !


Υπάρχουν Εκκλησίες του αφιερωμένες στό όνομά του ακόμη και στά έσχατα μέρη της γής, μέχρι την Σιβηρία και τον Νότιο Πόλο !

Πολλές φορές τον έβλεπαν οι Εσκιμώοι καί τούς βοηθούσε, όπως διαβάζουμε στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο "Αναμνήσεις από τήν Καμτσάτκα" ενός Ρώσου Ιεραποστόλου πού τα διηγείται όλα αυτά, αλλά δεν ήξεραν αυτός ο γεροντάκος ούτε ποιός είναι, ούτε πώς λέγεται !  







Μιά από τις μεγαλύτερες και τις πιο δημοφιλείς Άγιες μορφές της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας, είναι ο Μικρασιάτης Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, Άγιος Νικόλαος.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο λεγόμενος Aziz Nikolaos, ( Άγιος Νικόλαος), των Τούρκων ;


AgiosNikolaos1

Ο Άγιος Νικόλαος !

Αγίασε και κάνει θαύματα και στούς Μωαμεθανούς γιατί λυπάται ακόμη και τούς απίστους καί θέλει και επιζητεί να μετανοήσουν και να σωθούν κι΄αυτοί, βλέποντας τα θαύματα ενός Αγίου πού ο Χριστός  τού δίνει την δύναμη να κάνει θαύματα.

Τηρώντας τίς εντολές του Χριστού Αγίασε ο Άγιος Νικόλαος, όχι του Μωάμεθ ούτε του Κορανίου. Καί ότι κάνει δεν το κάνει με την δική του δύναμη ( άπαγε της βλασφημίας ) αλλά είς το όνομα του Ιησού Χριστού του Ναζωραίου, του Σταυρωθέντος και Αναστάντος γίνονται θαύματα. Στήν Ορθόδοξη Εκκλησία λοιπόν βρίσκεται ο Χριστός και η Αλήθεια τής πίστεως πού σώζει, και όσοι το καταλάβουν και μετανοήσουν θα σωθούν!



Έτσι λοιπόν στις 29 Δεκεμβρίου του 2003 στην εβδομαδιαία Τουρκική Επιθεώρηση, «Aksyon», δημοσιεύονταν μια πολύ σημαντική συνέντευξη του γνωστού Τούρκου Πανεπιστημιακού καθηγητή, Nıyazı Öktem, στον δημοσιογράφο Harun Odabaşı.

Το εντυπωσιακό σε αυτή την συνέντευξη ήταν πως η συνέντευξη αυτή ήταν αφιερωμένη στον …Άγιο Νικόλαο!

Ο Τούρκος καθηγητής αφού έπλεκε το εγκώμιο του Αγίου, ομολογούσε πως ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας μεγάλος Άγιος της Ανατολίας, καθώς όπως γνωρίζουμε η καταγωγή του είναι από τα Μύρα της Λυκίας και αποκάλυπτε πως ακόμα και σήμερα πολλοί σημερινοί κάτοικοι της Μικράς Ασίας λατρεύουν, (!!!), τον Άγιο Νικόλαο και τον θεωρούν ένα πραγματικά μεγάλο Άγιο.

Ο Τούρκος καθηγητής εξέθετε με πραγματικά θαυμαστή παρρησία θαύματα του Αγίου, ενώ σε ερωτήση του δημοσιογράφου μήπως αυτές οι αντιλήψεις είναι παρατραβηγμένες για ένα μουσουλμάνο, ο Öktem απάντησε με σαφήνεια πως δεν είναι έτσι, καθώς η αγιοσύνη του Αγίου Νικολάου είναι αποδεδειγμένη και είναι πραγματικά ένα «στολίδι» για την αγιότόκο Μικρά Ασία.

 

Ο Öktem αποκάλυψε ότι εδώ και χρόνια κάνει έρευνες για τον Άγιο Νικόλαο, ενώ έκανε και νύξη για την διαφορά αντίληψης που υπάρχει από τους Χριστιανούς με τους μουσουλμάνους για την αγιότητα κάποιου προσώπου, καθώς όπως γνωρίζουμε στο Ισλάμ η αγιοσύνη δεν έχει την ίδια αξία που έχει ο Άγιος στον χριστιανικό κόσμο σαν μεσίτης των πιστών στον ίδιο τον Θεό.

Αυτά από ένα Τούρκο μουσουλμάνο καθηγητή- ερευνητή για τον Άγιο Νικόλαο.

Ας τον έχουν σαν παράδειγμα και πολλοί δικοί μας «μεγαλόσχημοι» καθηγητάδες, που… μόνο καθηγητές δεν είναι.

Να έχουμε την ευλογία του Αγίου Νικολάου σε μια τόσο δύσκολη εποχή που διέρχεται ο Ελληνισμός μας.

 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr