Η Εκκλησία της Κρήτης ανακοίνωσε ότι δεν συναινεί στο σχέδιο για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το ανακοινωθέν αφορά στην εκκλησία της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, καθώς και στη συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Open».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι το σύνολο των προτάσεων κατατέθηκε από κοινού με την Εκκλησία της Ελλάδος και πως τα 15 σημεία του περιλαμβάνουν πολλά επιμέρους θέματα, για τα οποία τώρα ξεκινά, ουσιαστικά, ο διάλογος.

Αν και δεν απάντησε συγκεκριμένα στο ερώτημα «ποιοι ήταν οι προβληματισμοί που διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης;», ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη μισθοδοσία των κληρικών, το ασφαλιστικό και το ζήτημα της περίθαλψής τους».

«Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί σε όλα της τα σημεία» είπε ακόμη, ενώ έκανε λόγο για «συναξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας για πρώτη φορά».

«Αυτή είναι μία κυβέρνηση που λύνει ιστορικές εκκρεμότητες» ανέφερε επίσης, σχολιάζοντας τόσο τη συμφωνία με την Εκκλησία όσο και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εθνική αυτοκτονία και διχαστική χαρακτήρισε τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

«Αυτή τη στιγμή όπως και τόσους αιώνες πριν, είναι υποχρέωσή μας να έχουμε ελληνορθόδοξη ενότητα για το καλό της πατρίδας μας παρά δημιουργούμε διχασμούς» είπε ο κ. Άνθιμος που χαρακτήρισε «διχαστική» τη συμφωνία «γιατί αν δεν ήταν τόσο το ποσοστό των ορθόδοξων στην Ελλάδα δεν θα ήταν πρόβλημα».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μιλώντας στο protothema τόνισε:» Οι κληρικοί όταν τους πειράξεις, γίνονται άγρια θηρία». Και συγκεκριμένα:«Εάν φύγουμε από το Δημόσιο, πάει, πέταξε το πουλί», λέει με νόημα ο μητροπολίτης, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κρατική μηχανή, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφήσει όλους τους κληρικούς χωρίς επίδομα, ενώ είναι σίγουρος πως οι «στρατιώτες της Εκκλησίας» θα αντισταθούν με κηρύγματα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος, τόνισε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, είναι ανησυχητική και ήρθε άκομψα στο προσκήνιο, προκαλώντας έκπληξη στους ιερείς. Τόνισε ότι τόσο το χρονικό σημείο που επελέγη για να παρουσιαστεί, αλλά και το περιεχόμενο της συμφωνίας, «μπάζει» από παντού. Για να να συμπληρώσει ότι η επίμαχη συμφωνία έχει και θετικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν. Ο Μητροπολίτης Ιουστίνος, εστίασε, ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη συμφωνία ως τετελεσμένο γεγονός και κατά συνέπεια οι ιερείς θα απολυθούν εν μια νυκτί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος τόνισε: « Για τα κόμματα τα της αντιπολίτευσης σχολίασε πως «προσχηματικά αγκαλιάζουν τις αγωνίες των κληρικών και εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες τους για μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Χαρακτήρισε «γελοίες, ανάξιες σχολιασμού, ακραίες και χυδαίες τοποθετήσεις, στο πλαίσιο της άθλιας ακροδεξιάς στροφής της Ν.Δ, που δεν θα της βγει σε καλό», τις αναφορές περί «συμπαιγνίας πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου» και είπε πως πάντα υπάρχουν και δυνάμεις που διαφωνούν και αντιτίθενται, όταν προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα μπροστά, αλλά στο τέλος αυτό που θα μείνει είναι η ιστορικότητα της συμφωνίας και όχι οι διαφωνίες».

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, σχετικά με τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η κ. Σπυράκη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως ετοιμάζεται να κάνει 10.000 προσλήψεις και την ίδια ώρα διατηρεί τη δαπάνη της αμοιβής των κληρικών με απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες, συμπληρώνοντας πως το ποσό της μισθοδοσίας των κληρικών παραμένει στον προϋπολογισμό και παράλληλα προστίθεται άλλο ένα ποσό για την πρόσληψη 10.000 ανθρώπων, δηλαδή επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι.

https://www.protothema.gr/greece/article/838101/adistrofi-metrisi-gia-tin-krisimi-sunedriasi-tis-ierarhias-tin-paraskeui/