Αναφέρεται ότι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή , την περίοδο της Σαρακοστής, απαγορεύεται η κατανάλωση "οίνου και ελαίου" .

Όπως, είναι, άλλωστε, γνωστό, στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι υποχρεωτική η νηστεία "οίνου καί ελαίου" όλες τις Τετάρτες και τις Παρασκευές του έτους ( πλήν κάποιων μεγάλων εορτών πού μόνο τότε τρώμε λάδι ).

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της Ορθόδοξης Σαρακοστής απαγορεύται η κατανάλωση κρέατος και όλων των προϊόντων του, λάδι επιτρέπεται μόνο ΣαββατοΚύριακο, ενώ κατά μία άλλη, νεώτερη εκδοχή λάδι επιτρέπεται λάδι όλες τις ημέρες πλήν Τετάρτης και Παρασκευής.

Βέβαια όλα αυτά σε περίπτωση ασθενείας και με γνώμη ιατρού και Πνευματικού διαφοροποιούνται...

Ας δούμε τώρα τι ορίζει η Καθολική Εκκλησία.

Κατ’αρχάς, η Σαρακοστή – που από τους Ισπανόφωνους καλείται Cuaresma – αρχίζει την Τετάρτη της Στάχτης ( Miércoles de Ceniza) και διαρκεί 40 μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα ( Semana Santa ) .

Η νηστεία ( ayuno) ορίζεται σαν αποχή από το κρέας, όχι καθ’όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά συγκεκριμένες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα, οι Καθολικοί νηστεύουν από κρέας την Τετάρτη της Στάχτης, την Μεγάλη Παρασκευή, και κάθε Παρασκευή της Σαρακοστής. ( όμως το ψάρι και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, αυγά, γάλα κλπ. επιτρέπονται ).

Με άλλα λόγια, οι Καθολικοί νηστεύουν το κρέας κάθε Παρασκευή της Σαρακοστής και μόνο μία Τετάρτη το χρόνο !