PANAGIOS TAFOS

«Μή έχοντας προφανώς ούτε ιερό ούτε όσιο, προσπάθησαν οι Αρμένιοι να πνίξουν τον Ορθόδοξο μοναχό εδώ, σ΄ αυτόν τον χώρο του Πανάγιου Τάφου !

 


Οι Μοναχοί στα Ιεροσόλυμα είναι πολύ λίγοι και όμως προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τα δικαιώματα των Ελλήνων Ορθοδόξων, στον Πανάγιο Τάφο.

Η καθημερινότητά τους είναι πολύ δύσκολη διότι τα άλλα δόγματα καθημερινά εποφθαλμιούν αυτά που οι Έλληνες έχουν από θεία κληρονομιά και πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με την βία των άλλων δογμάτων.

Παρόλα αυτά μέσα στις μέριμνες και στις δυσκολίες οι αγιοταφίτες πάντα βρίσκουν την γαλήνη, κυρίως στις θείες ακολουθίες που γίνονται μέσα στο Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο.

Μαρία Γιαχνάκη, Ιερουσαλήμ

Ειδικές Αποστολές

08/04/2018 - 12:03

 

Με αφορμή τις πρόσφατες βλάσφημες δηλώσεις του Αρμένη ηγουμένου Σαμουήλ , σύμφωνα  με τις οποίες αμφισβήτησε το Άγιο Φως , συναντήσαμε τους φύλακες του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ και μιλήσαμε για την αφή του Αγίου φωτός αλλά και για τις μάχες που δίνουν μια φούχτα Έλληνες να κρατήσουν τα προσκυνήματα. 

Ο Μοναχός Θεόδουλος αγιοταφίτης και φύλακας του Πανάγιου Τάφου βρίσκεται διαρκώς στο Ιερό Κουβούκλιο και βοηθάει τους προσκυνητές να μπουν στον Πανάγιο Τάφο, να γονατίσουν και να προσευχηθούν στην Πλάκα που σκέπασε το σώμα του Ιησού Χριστού.

Οι άνθρωποι που προσέρχονται στο ιερό αυτό προσκύνημα όπως λέει ο αγιοταφίτης είναι από διάφορες χώρες και θρησκεύματα αλλά ο Πανάγιος Τάφος είναι τόπος προσευχής για όλους τους ανθρώπους.


Ο μοναχός Θεόδουλος, μιλάει για την υβριστική δήλωση του Αρμένη ηγουμένου, για το μεγαλύτερο θαύμα του αγίου φωτός, το οποίο αμφισβήτησε προσπαθώντας να δημιουργήσει σύγχυση.

Ο μοναχός ήταν μπροστά στην συνέντευξη και την διέκοψε, πετώντας έξω από το Ιερό κουβούκλιο το Εβραϊκό συνεργείο και τον Αρμένη ηγούμενο ( για τις ψευτιές πού έλεγε για το Άγιο Φώς )…

+++++++++++++++++++++++

Μιλάει για το Άγιο φως, για τους Έλληνες αγιοταφίτες και την αφή του αγίου φωτός. Περιγράφει επίσης πόσο ξύλο τρώνε οι ελληνορθόδοξοι μοναχοί, από άλλα δόγματα στον Πανάγιο Τάφο κυρίως από τους Αρμένιους για τα δικαιώματά μας στα Ιερά Προσκυνήματα.

Αποστολή Ιερουσαλήμ, Μαρία Γιαχνάκη

Η συνέντευξη

***

Μαρία Γιαχνάκη: Θα ήθελα τώρα να μου διηγηθείτε, να μεταφερθούμε λίγο καιρό πριν, που υπήρξε ένα περιστατικό με μία συνέντευξη που είχε δώσει ο επίσκοπος ο Αρμένης στον Πανάγιο Τάφο, στα πλαίσια κάποιας συνέντευξης ενός Ισραηλινού – Εβραϊκού συνεργείου, για το Άγιο Φως. Τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνη την ημέρα; Εσείς είχατε βάρδια στον Πανάγιο Τάφο, έτσι δεν είναι;

Μοναχός Θεόδουλος: Ναι. ‘Ημουνα πρωινός φύλακας, αυτό έγινε τις πρωινές ώρες. Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω τον λόγο μου με αυτόν τον τρόπο και να πω σε όσους με ακούνε, ότι ο Χριστός είπε στο Ευαγγέλιο ότι αυτός ο οποίος δεν είναι άξιος να του δοθούν τα λίγα, δεν είναι άξιος να του δοθούν ούτε και τα πολλά και αυτός που δεν αξίζει να του εμπιστευτούν τα μικρά, δεν αξίζει να του εμπιστευτούν ούτε και τα μεγάλα. Κι εγώ θα κάνω μία συμπλήρωση: εκείνος που είπε το μικρό ψέμα εκτός του Παναγίου Τάφου, όταν εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο είπε και το μεγάλο ψέμα.

Και τί εννοώ; Αυτός ο επίσκοπος, ο Σαμουήλ, είναι ο ηγούμενος των Αρμενίων. Όπως γνωρίζετε στον Πανάγιο Τάφο υπάρχουνε οι Ορθόδοξοι, οι Καθολικοί και οι Αρμένιδες. Οι Κόπτες, οι οποίοι όμως δεν έχουνε δικαιώματα εντός του Παναγίου Τάφου. Η κάθε αδελφότητα έχει τον ηγούμενό της ο οποίος είναι σεβαστό πρόσωπο από τους υπόλοιπους και αποδεκτό. Είναι ο ηγούμενος της εκάστοτε αδελφότητος.

Ήρθε λοιπόν αυτός ο δεσπότης, ο πάτερ Σαμουήλ ο ηγούμενος των Αρμενίων, ήρθε με το κανάλι. … Εμείς ξέρετε για να αφήσουμε κάποιο κανάλι να τραβήξει πλάνα μέσα στον Ναό πρέπει να έχει άδειες και από τα τρία Πατριαρχεία, έγγραφες άδειες. Έρχεται και μου λέει ότι έχουνε άδειες και από τα τρία Πατριαρχεία, έχουνε χαρτιά, και θέλουνε να τραβήξουνε πλάνα μέσα στον Πανάγιο Τάφο.

Εγώ τον εμπιστεύτηκα γιατί είναι ο ηγούμενος των Αρμενίων. Όμως δεν είχανε άδειες. Μου είπε ψέματα. Γιατί εγώ, αν δεν μου έλεγε και ζήταγα τις άδειες και έβλεπα ότι δεν έχουν, δεν θα τους άφηνα να μπούνε μέσα στο Κουβούκλιο να κάνουνε συνέντευξη.

Μαρία Γιαχνάκη: Οπότε μπήκαν.

Μοναχός Θεόδουλος: Μπήκανε λοιπόν. Μου είπε αυτό το ψέμα και μετά μπήκε στον Πανάγιο Τάφο και άρχισε να λέει όλα αυτά τα ασεβή και τα βλάσφημα περί του Αγίου Φωτός. Αυτό το θαύμα της Ορθοδοξίας ανά τους αιώνες το οποίο έχει γραφτεί και στην ιστορία.

Γνωρίζετε το θαύμα το οποίο είναι στην Κολόνα βγαίνοντας από τον Πανάγιο Τάφο, στο οποίο έχουνε καταισχυνθεί οι Αρμένιδες και έχει γραφτεί στην ιστορία. Και όχι μόνο αυτά. Έχουμε και τον μουσουλμάνο που ήτανε επάνω στον μιναρέ εκείνη την ώρα, ο οποίος είδε το θαύμα, ομολόγησε ότι ο αληθινός Θεός είναι των Χριστιανών ο Ιησούς Χριστός, πιστεύω στον Ιησού Χριστό, τον πιάσαν, τον αποκεφάλισαν. Βαπτίστηκε στο αίμα του και μαρτύρησε και έγινε άγιος. Τα λείψανά του τα έχουμε στο Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας. Είναι ο άγιος Τούνομ. Λοιπόν όλα αυτά είναι γραμμένα στην ιστορία.  Το 1579 επί Μουράτ του Β’ έγιναν αυτά. 

Μαρία Γιαχνάκη: Οπότε εσείς τον ακούσατε να λέει ότι δεν υπάρχει Άγιο Φως.

Μοναχός Θεόδουλος: Τον άκουσα να λέει, τον άφησα λίγο να δω που θα φτάσει. Μετά κι εγώ ε δεν άντεξα. … Είμαστε οι φύλακες, οι προστάτες του Κουβουκλίου, του Παναγίου Τάφου, οι Ορθόδοξοι, και να μπαίνει μέσα ένας αιρετικός ο οποίος μάλιστα ισχυρίζεται ότι τρεις φορές λέει προσπάθησε να δει το Άγιο Φως και δεν το είδε. Μα βεβαίως και δεν μπορεί να το δει γιατί είναι αιρετικός. Πως θα το δει; Το Πνεύμα το Άγιο δεν ευλογεί τις αιρέσεις. Το Πνεύμα το Άγιο ευλογεί την Αλήθεια και όσους μένουν πιστοί στην Αλήθεια.

Ακούγοντας λοιπόν εγώ να λέει όλα αυτά τα ψέμματα, ε κι εγώ εξανέστην και τον σταμάτησα. Βέβαια δεν είχα πολύ χρόνο να αποκαταστήσω και να πω πολλά πράγματα περί της αληθείας.

Είπα μόνο ότι ο Πατριάρχης ο δικός μας προσεύχεται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, ο Αρμένης κάθεται έξω στο Παρεκκλήσι του Αγγέλου -εκεί στέκεται ο Αρμένης, δεν μπαίνει μέσα στον Πανάγιο Τάφο. Και προσευχόμενος ο Πατριάρχης, διαβάζοντας την Ευχή του Αγίου Φωτός, κατέρχεται θαυμαστώ τω τρόπω το Πνεύμα το Άγιο, ανάβει τις δάδες του Πατριάρχη και μετέπειτα ο Πατριάρχης το δίνει στον Αρμένη. Ο Αρμένιος το δίνει στους δικούς του -έχουν την τρύπα οι Αρμένιοι την δική τους, ξέρετε, γνωρίζετε- και μετά βγαίνει πρώτος ο Πατριάρχης ο δικός μας από το Ιερό Κουβούκλιο.

Διότι για χάρη του Ορθοδόξου Πατριάρχου κατήλθε το Άγιο Φως, για κανενός άλλου, ούτε για Αρμένη, ούτε για Κόπτη, ούτε για Προτεστάντη, για κανενός άλλου. Μόνο για χάρη του Ορθοδόξου Πατριάρχου που διατηρεί την αλήθεια των δογμάτων, που δεν έχει παρεκκλίνει η Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τους αιώνες.

Βγαίνει λοιπόν πρώτα ο Πατριάρχης ο δικός μας, προχωράει προς το Καθολικό για να μπει στο Ιερό και μετά βγαίνει ο Πατριάρχης των Αρμενίων. Δεύτερος, ουραγός. Επομένως η αλήθεια είναι σε εμάς, αυτοί που βγαίνουν πρώτοι.

Και θέλω να πω και το εξής, ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει αυτοδύναμη προσευχή. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από κάποιον να μας συμπαρασταθεί στην προσευχή μας για να βγάλουμε Άγιο Φως ή για να γίνει ένα θαύμα. Η προσευχή μας έχει αυτοδυναμία διότι έχουμε μείνει πιστοί στα δόγματα του Ευαγγελίου και των Πατέρων απαρασάλευτοι. Δεν έχουμε αλλάξει τίποτα.

Δεν έχω εγώ την ανάγκη του Αρμένη ή του Κόπτη ή του Καθολικού ή του Προτεστάντη, να προσευχηθώ για να με ακούσει ο Θεός. Όχι. Από την στιγμή που είμαι μέλος της Εκκλησίας και διατηρώ τα δόγματα της Πίστεως, η προσευχή μου είναι αυτοδύναμη. Όχι ότι εγώ προσωπικά έχω δύναμη αλλά ο Θεός ακούει την προσευχή μου και μου δίνει τα αιτήματά μου. Δεν θα πάω να συμπροσευχηθώ με έναν αιρετικό επειδή θα αισθάνομαι ότι η προσευχή μου είναι αδύναμη για να μου κάνει ο Θεός το θαύμα. Δεν θα θαυματουργήσει ο Θεός. Δεν δέχεται ο Θεός τις συμπροσευχές.

Και όταν ο Αρμένης και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης είναι μέσα στο Κουβούκλιο ή στην τελετή του Αγίου Φωτός -υπάρχουν και Αρμένιδες και Κόπτες και Ορθόδοξοι- δεν συμμιγνύονται οι προσευχές εκεί, δεν είναι συμπροσευχή. .. Οι Αρμένιδες προσεύχονται γιατί είναι Αρμένιδες και προσεύχονται εκείνη την ώρα. Εμάς η προσευχή μας είναι αυτοδύναμη και ξεχωριστή.

Δεν ενώνουμε την προσευχή μας με τους αιρετικούς και δεν τους έχουμε ανάγκη να προσευχηθούμε μαζί τους για να γίνει κάποιο θαύμα ή για να λάβουμε τα αιτήματά μας από τον Χριστό. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι τις προσευχές των ομοδόξων μας, τον Ορθοδόξων, για να δυναμώσει η προσευχή μας.  Αυτό το ζητάμε. Τους αιρετικούς δεν τους ζητάμε, ούτε τους θέλουμε, ούτε τους προσκαλούμε.

Και να σας πω και το τελευταίο, επειδή εμείς εδώ ζούμε με τις κοινότητες και με τους Αρμενίους. Οι Αρμένιδες έχουν μεγάλο φθόνο για εμάς, πολύ μεγάλο φθόνο και ζηλεύουν πάρα πολύ τους Έλληνες.

Διότι βλέπουνε την συμπεριφορά μας με τον κόσμο, βλέπουνε ότι όλα τα φώτα πέφτουνε πάνω μας. Αλλά να σας πω και κάτι όμως; Εμείς δεν τα πήραμε τα Πανάγια προσκυνήματα, μας τα ‘δωσε ο Θεός. Ο Θεός μας τα έδωσε εμάς, δεν τα πήραμε από μόνοι μας. Αυτοί όμως θέλουν από μόνοι τους να τα πάρουνε από εμάς και γίνονται Θεομάχοι με αυτόν τον τρόπο. Εκτός του ότι είναι αιρετικοί, δεν σέβονται ότι ο Θεός μας τα έδωσε. Τα έδωσε στους Έλληνες, τα εμπιστεύθηκε.

Δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, [ότι] οι υπόλοιποι Ορθόδοξοι λαοί είναι κάτι μειονεκτικότερο. Όχι. Είναι θέμα διαχείρισης όπως σε μία επιχείρηση. Υπάρχει ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής, τα στελέχη. Έτσι είναι και στην Ορθοδοξία, υπάρχουν διαβαθμίσεις αλλά όμως όλοι είμαστε το ίδιο οι Ορθόδοξοι. Ο Θεός δεν διακρίνει Ορθοδόξους από Ορθοδόξους.

Όποιος αγωνίζεται να ακολουθεί το θέλημα του Θεού, να πράττει τις εντολές του Θεού, να αγωνίζεται στον καθημερινό του βίο με την βοήθεια του Θεού και με τα μέσα της Εκκλησίας να προοδεύει στην αρετή ολίγον κατ’ ολίγον, αυτός ο Χριστιανός Ορθόδοξος θα δεχθεί κάποια στιγμή την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και τα Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και θα αγιάσει. Δεν στερεί ο Θεός την αγιότητα από κανέναν· Ορθόδοξο βεβαίως, μόνο οι Ορθόδοξοι μπορούμε να φτάσουμε στην αγιότητα.

Εμάς λοιπόν μας ζηλεύουν και θα σας πω και το τελευταίο, συγχωρέστε με αν έχω λίγο παρατείνει τον χρόνο.

Πριν από λίγους μήνες -γιατί διατείνεται αυτός ο δεσπότης ότι δεν υπάρχει Άγιο Φως και πως θα προσευχηθούν να ρθει Άγιο Φως- αφού έκλεισε η πόρτα του Ναού το απόγευμα, πήγα εγώ να κάνω κάποια καθαριότητα μέσα στο Κουβούκλιο, την οποία δικαιούμαι να την κάνω. Και μπαίνοντας στο Ιερό Κουβούκλιο έρχονται δύο Αρμένιδες απ’ έξω και αρχίζουνε ουρλιάζοντας και ωρυόμενοι να μου φωνάζουν να βγω έξω. Λέω, δεν βγαίνω έξω, θα τελειώσω την δουλειά μου και μετά θα βγω. Μπήκανε μέσα με τη βία. Επί ένα τέταρτο μέσα στον Πανάγιο Τάφο με τραβολογούσανε, μου κάνανε μώλωπες. Τρεις φορές ο ένας από τους δύο πήγε να με χτυπήσει, σήκωνε το χέρι του με τέτοια οργή και τέτοιο μίσος κι εκεί που πήγαινε να με χτυπήσει κάτι τον σταμάταγε. Σταματάει την πρώτη φορά, με τραβολογούσανε να βγω.

 

Δεν βγαίνω, ξαναεπιχειρεί δεύτερη φορά, πάλι κάτι τον σταματάει. Μετά ξανά, να με απειλούν, το ένα το άλλο, να ξαναμπαίνουν μέσα, να με τραβάνε. Δεν έβγαινα, τρίτη φορά, κάτι τον σταμάτησε πάλι. Αφού λοιπόν είδαν και απόειδαν, λίγο πριν τελειώσει το σκηνικό πήγανε και οι δύο να με πνίξουνε μέσα στον Πανάγιο Τάφο. Πήγανε να με πνίξουνε.

Υπάρχει κατάθεση καταγγελία στο Κισλά. Δύο ώρες έδωσα κατάθεση στην αστυνομία. Και με βρίσανε με τον χυδαιότερο τρόπο, με την πιο χυδαία έκφραση που υπάρχει, μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο.

Λοιπόν, πως αυτοί οι άνθρωποι μετά έχουνε ελπίδες και προσδοκούν να δούνε το Άγιο Φως και να δούνε θαύματα;

Και να μας κατηγορούνε εμάς, για τί; Εγώ σε όλο αυτό το σκηνικό , το χέρι μου έτσι δεν το έκανα να τους κάνω έτσι. Καθόμουνα και τα δεχόμουνα όλα. Ούτε ένα άγγιγμα δεν τους έκανα. Ούτε ένα άγγιγμα δεν τους έκανα. Ούτε τους απάντησα σε οτιδήποτε με βρίζανε. Καθόμουνα και απλά προσπαθούσα να προστατεύσω τον εαυτόν μου, χωρίς να χρησιμοποιήσω ούτε μία κίνηση βίας εναντίον τους. Και όταν με πιάνανε και με τραβολογούσαν τους λέω, άφησέ με, μην με αγγίζεις. Δεν έκανα κίνηση να του διώξω το χέρι. Λοιπόν αυτά πρέπει να τα ξέρει ο κόσμος διότι είναι βίαιοι αυτοί οι άνθρωποι.

Πριν δυο χρόνια στην Λειτουργία την νυκτερινή του Αγίου Φωτός, της Αναστάσεως. Αφού τελειώσουνε οι Ορθόδοξοι μετά είναι οι Αρμένιδες. Στην λιτανεία τους πετάξανε έξω με βία !!! Είναι δικαίωμα του Ορθοδόξου φύλακα να κάθεται στην λιτανεία. Για να ξέρετε λίγο, όταν παραλαμβάνουν οι Αρμένιδες στρώνουνε τον Τάφο για την ακολουθία τους και γίνεται λιτανεία τρεις φορές από το Ιερό Κουβούκλιο, όπου είναι πρώτοι οι Αρμένιδες, πίσω οι Κόπτες οι Αιγύπτιοι και πιο πίσω οι Κόπτες οι Συριάνοι και ο ένας μετά τον άλλον έρχεται επί το μέτωπο του Ιερού Κουβουκλίου.

Τρεις φορές κάνουνε την λιτανεία. Όμως στην τρίτη φορά, όταν γίνεται η τρίτη φορά αφού περάσουνε οι Αρμένιδες, οι Αιγύπτιοι μπαίνουνε μέσα στον Τάφο, κάνουνε κάποια προσευχή, διαβάζουν το Ευαγγέλιο, φεύγουνε, μετά μπαίνουνε οι Συριάνοι, φεύγουνε και μετά παραλαμβάνουνε οι Αρμένιδες. Όταν λοιπόν στην τρίτη γύρα φεύγουνε οι Αρμένιδες, εκεί είναι δικαίωμα, δικαίωμα αιώνων, ο Ορθόδοξος φύλακας που είναι παρών, μπαίνει μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο. Ο οποίος έχει το δοχείο με την κολόνια και βάζει στα χέρια των Αιγυπτίων Κοπτών και των Συριάνων Κοπτών μπαίνοντας μέσα προσευχόμενοι. Και έχει και την επίβλεψη του Κουβουκλίου, να επιβλέπει τί κάνουνε. Διότι οι φύλακες είμαστε οι Ορθόδοξοι, εμείς έχουμε την επίβλεψη του Κουβουκλίου.

Λοιπόν, στην γύρα αυτή τον μοναχό Ιουβενάλιο τον πετάξανε έξω. Με το που πήγε να μπει τον περίμενε ο Αρμένης μέσα και έρχονται δέκα Αρμένιδες που υποτίθεται προσευχόντουσαν αυτοί. Φεύγουνε δέκα Αρμένιδες, από την σχολή των Αρμενίων, και τον πιάσανε και τον κάνανε μπάλα του ποδοσφαίρου. Έφαγε τέτοιο ξύλο. Μπουνιές, κλωτσιές.

Εγώ τον έχασα. Ήμουν απέναντι και δυστυχώς την ώρα την επίμαχη γύρισα το κεφάλι μου έτσι, και με το που γυρίζω δεν τον βλέπω και λέω, μα τί γίνεται; Και βλέπω μια οχλαγοή. Τον είχανε βάλει κάτω, κλωτσιές, μπουνιές, μπάλα του ποδοσφαίρου τον είχανε κάνει. Παρούσης και της αστυνομίας. Και δεν συνέλαβαν ούτε έναν. Κάναμε καταγγελίες και δεν θέλανε να προχωρήσουν το θέμα.

Λοιπόν, αυτοί είναι οι Αρμένιδες. Χρησιμοποιούν βία. Είναι βίαιοι άνθρωποι, να το ξέρει ο κόσμος. Δεν είναι τα θύματα που έρχονται και παρουσιάζονται [ως] θύματα. Θύματα είμαστε εμείς που είμαστε δύο, πέντε άνθρωποι εδώ και αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τα προσκυνήματα με τρόπο ειρηνικό.

Ποτέ δεν τους δημιουργήσαμε πρόβλημα. Ποτέ δεν τους προκαλέσαμε. Αυτοί συνεχώς θέλουνε να διεκδικήσουν και να πάρουνε από εμάς. Και έστω ένα τόσο να πάρουνε, για εμάς είναι χάσιμο γιατί το παίρνουνε από τα δικά μας. Εμείς ποτέ δεν πήραμε από τα δικά τους, αυτοί πήρανε από τα δικά μας. Από αυτά που είχαμε εμείς πήρανε.

Μας τα ‘δωσε ο Θεός. Έτσι ήθελε.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των αγιοταφιτών για τον Πανάγιο Τάφο: «Τρώμε ξύλο επειδή προστατεύουμε τους Αγίους Τόπους. Οι αιρετικοί βλασφημούν το Άγιο Φως».

[Απομαγνητοφώνηση Φαίη για το «Αβέρωφ-Διαδικτυακό Θωρηκτό»].