Συναρπαστικό ανάγνωσμα, γεμάτο κατασκόπους, σκοτεινά παρασκήνια και ίντριγκες, το βιβλίο δεν είναι ωστόσο μυθιστόρημα αλλά η αφήγηση της προσωπικής εμπειρίας 17 χρόνων του αρχισυντάκτη της εγκυρότατης Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε ως πράκτορα της C.Ι.Α.!

Όλα αυτά τα χρόνια, λέει, πληρωνόταν από την αμερικανική μυστική υπηρεσία για να δίνει μια διαφορετική χροιά ή αιχμή στις ειδήσεις, πρακτική που κάποτε φθάνει σε σημείο να κάνει τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να μοιάζουν φερέφωνα των υπηρεσιών προπαγάνδας του ΝΑΤΟ.

Οι αποκαλύψεις του βιβλίου, καθώς έρχονται μετά το σοκ των αποκαλύψεων Σνόουντον για την κατασκόπευση κάθε είδους τηλεπικοινωνίας όλων των Γερμανών και της Καγκελαρίου από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, έχουν συγκλονίσει τους Γερμανούς πολίτες, αλλά –όπως φαίνεται- όχι και τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ζuest, Μάνουελ Οχεζενραϊτερ, δήλωσε στο διεθνές κανάλι Ρ.Τ. ότι από τις αποκαλύψεις του Ούλφκόττε θα «σοκαριστούν» οι απλοί πολίτες που δεν ξέρουν πως λειτουργούν τα ΜΜΕ στη Γερμανία, στην Ευρώπη και γενικότερα στη Δύση και που πιστεύουν πως έχουμε μιαν ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση.

Γι’ αυτούς η ανάγνωση του βιβλίου θα αποτελέσει πράγματι μια συγκλονιστική εμπειρία, αφού έρχεται να ανατρέψει όλα όσα πίστευαν.

Ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, απάντησε επίσης σε ερώτηση του Ρωσικού καναλιού και να τι είπε:

«Υπήρξα δημοσιογράφος επί 25 περίπου χρόνια και εκπαιδεύθηκα να ψεύδομαι, να προδίδω και να μη λέω την αλήθεια στο κοινό. Υπήρξα ένα «μη επίσημο προκάλυμμα».

Αυτό σημαίνει πως δουλεύεις για μια μυστική υπηρεσία, τους βοηθάς αν θέλουν, αλλά αυτοί δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ -αν γίνει γνωστό πως δεν είσαι μόνο δημοσιογράφος, αλλά επίσης πράκτορας- δεν πρόκειται ποτέ να πουν ναι, αυτός είναι δικός μας, ήταν, παράλληλα, πράκτορας μας. Θα πουν «εμείς δεν τον ξέρουμε».

Λοιπόν τους βοήθησα πράγματι, σε διάφορες καταστάσεις. Και γι’ αυτό αισθάνομαι ντροπή.»

Υστερόγραφο:

Ο τίτλος του βιβλίου «Αγορασμένοι Δημοσιογράφοι» και η διαδήλωση μπροστά στα γραφεία του Σπήγκελ αποτελούν –φυσιολογικά- θέμα-μαγνήτη για κάθε δημοσιογράφο, ακόμη και μαθητευόμενο.

Περιέργως όμως δεν εκίνησαν το ενδιαφέρον των ανταποκριτών των ελλαδικών ΜΜΕ στη Γερμανία.

Το εντυπωσιακό θέμα δεν βρήκε πάντως κάποια θέση σε έντυπα και τηλεοπτικά δελτία –στην ουρά, έστω, τού νυφικού της κυρίας Κλούνυ ή της μικρής γάτας, που κλείστηκε σε ψυγείο στη Μασαχουσέτη.

Προφανώς εδώ, σ’ εμάς, αυτά δεν αποτελούν είδηση…

 

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Πηγή: Ινφογνώμων