Πρόκειται για γεγονότα ιστορικά. Όταν κατάλαβα ότι είναι αδύνατον να τα βρουν οι εκκλησίες αποφάσισα να γίνω Ορθόδοξος. Έπρεπε σε προσωπικό επίπεδο να κάνω την δική μου συμφιλίωση. Προσευχήθηκα πολύ, σκέφτηκα. Δεν ήθελα να κάνω τίποτα άλλο, εκτός από το θέλημα του Θεού.

Επαναλάμβανα συνεχώς στην προσευχή μου: «Εάν δεν είναι σύμφωνο με το θέλημά Σου, στείλε μου ένα σημάδι. Μόνο Εσύ μπορείς να με εμποδίσεις να το κάνω»! Συναντήθηκα μια φορά στο Μιλάνο με τον επίσκοπο Ιλαρίωνα Αλφέεβ. Του είπα τις σκέψεις μου. Ήθελα να δω την αντίδρασή του. Μου είπε ότι θα γίνει το θέλημα του Θεού. Τα υπόλοιπα έγιναν μόνα τους: «Να’μαι λοιπόν εδώ στη Ρωσία και είμαι ευτυχισμένος που είμαι εδώ !

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:Καταδικάστηκε ποτέ η αίρεση του Παπισμού από Σύνοδο;

 

--- NS- Εν τω μεταξύ τα sites και ο τύπος των Καθολικών λένε ότι είστε ένας προδότης...

---π.Γ. Δόξα τώ Θεώ δεν έχω υπολογιστή και δεν ξέρω τι λένε οι άνθρωποι. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Από αφέλεια πίστευα ότι αυτό το θέμα θα περάσει απαρατήρητο, δεν έγινε όμως έτσι. Να, πέρασαν 50 χρόνια από όταν έγινα μοναχός, 30 χρόνια απ’ όταν αποτραβήχθηκα σε μια απομονωμένη σκήτη. Όταν θέλησα να γίνω μοναχός, όλοι ήταν εναντίον μου. Ο πατέρας μου ήταν διάσημος επιστήμονας. Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα, όλοι οι παιδικοί και νεανικοί μου φίλοι, όλοι ήταν εναντίον μου, κανένας δεν με υποστήριξε, με εξαίρεση τον πνευματικό μου καθοδηγητή, έναν γηραιό ηγούμενο σε κάποιο μοναστηρι. Πολλές φορές δεν πρέπει να περιμένεις ομόφωνη έγκριση όταν παίρνεις τέτοιες σοβαρές αποφάσεις. Δεν το φανταζόμουν ότι γενόμενος Ορθόδοξος θα υπήρχαν τόσο σφοδρές αντιδράσεις.

Δεν έχω τίποτα -το έχω ξαναπεί αυτό- ενάντια στους Καθολικούς. Εγώ απλά πιστεύω στην Μια, Αγία, Καθολική ( δηλαδή «Γενική» ) και Αποστολική Εκκλησία. Ο Χριστός θα ξαναενώσει τις εκκλησίες, εμείς οι άνθρωποι δύσκολα θα το κάνουμε. Αυτό που συνέβη με εμένα είναι μια προαναγγελία αυτου που θα συμβεί έστω και σε έναν άλλον κόσμο.

---NS- Πριν 30 χρόνια εγκαταλείψατε το μοναστήρι για να γίνετε ερημίτης στις Ελβετικές Άλπεις. Πώς βλέπετε το μέλλον σας.

--π.Γ. Είδα στη Ρωσία πολλά μέρη που θα μου άρεσε να ζήσω. Μου άρεσε πολύ στην Μονή Βαλαάμ. Οι μοναχοί εκεί με υποδέχθηκαν πολύ φιλικά. Πέρασα μια μέρα με τους ερημίτες. Είχα την αίσθηση ότι βρήκα αυτό που έψαχνα μια ολόκληρη ζωή. Τελικά όμως πήγα να μείνω μόνος μου στην σκήτη μου στην Ελβετία.

---NS- Εαν φύγετε από εκεί, ποιός θα φροντίζει τα πνευματικά σας παιδιά. Τι θα απογίνουν;

---π.Γ.Δεν έχω κάποιο ποίμνιο με την πραγματική έννοια της λέξης. Έρχονται στην σκήτη μου πολλοί επισκέπτες για να εξομολογηθούν και να συζητήσουν μαζί μου. Δεν έχω όμως κάποια ποιμαντική ευθύνη. Σπάνια φεύγω από τη σκήτη μου….. …Δυό Ορθόδοξοι επίσκοποι, ους οποίους γνώριζα πολύ καιρό και με τους οποίους συναντήθηκα στη Μόσχα μου είπαν:

«’Ησουν πάντοτε ένας από εμας. Τώρα κοινωνάμε από το ίδιο ποτήριο» Ακριβώς αυτό επιζητούσα. Σε όλα τα βιβλία μου μετάφρασα κείμενα τα οποία χρονολογούνται από την πρώτη χιλιετηρίδα, δηλαδή πριν από το σχίσμα. Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος γνωρίζει την Ορθοδοξία και κάνει συχνές αναφορές σ΄αυτήν. Σε μια από τις ομιλίες του την δεκαετία του ’70 (ο τωρινόςπάπας) είπε ότι εαν ενώνονταν οι εκκλησίες, η Ρώμη δεν θα είχε το δικαίωμα να απαιτήσει πιο πολύ από ότι είχε την πρώτη χιλιετηρίδα.

Θα ήταν αρκετό να κρατηθεί η ενότητα. Ένας Ορθόδοξος, εγώ ας πούμε, θα έπρεπε να του απαντήσει: «Πολύ ωραία ας επανέλθουμε στο τι ισχύει την πρώτη χιλιετηρίδα»

Εγώ όμως δεν πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατόν. Η Καθολική εκκλησία έχει εξαπλωθεί σ’όλον τον κοσμο, αλλά δεν έχει καθόλου ομοιότητες στην Αμερική, στην Αφρική, στην Ευρώπη. Έχουν διαφορετικές τάσεις, μερικες φορές αντιφατικές και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Και εαν κάποιοι θα το δεχόνταν, κάποιοι θα το αρνιόνταν.

---NS- Λένε ότι οι Ορθόδοξοι είναι πιο επιφυλακτικοί από τους Καθολικούς και όχι αντίθετα

---π.Γ Το 1961 όταν πήγα στην Ελλάδα οι καθηγητές μου στην Βόννη μου έλεγαν να μην πολυέρχομαι σε επαφή με τους Ορθοδόξους: «Είναι σχισματικοί, να μην έχεις επαφές μαζί τους»…μού έλεγαν. Η δεύτερη Βατικάνεια Σύνοδος άρχισε κάποιες αλλαγές. Έκανε ένα άνοιγμα προς τον κόσμο. Οι Καθολικοί τώρα θέλουν να δείχνουν φιλικοί προς εμάς τους Ορθοδόξους…

Πηγή: simeiakairwn.wordpress.com