Διότι, από τη στιγμή που τα μέτρα που επιβάλλονται στην ελληνική οικονομία οδηγούν σε συνεχή πτώση του ΑΕΠ, σε άνοδο της ανεργίας και σε αναπόφευκτη, κάτω από αυτές τις συνθήκες, κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, είναι σαφές ότι το παράλογο αυτό σχήμα της ασφυκτικής λιτότητας θα έπρεπε, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό να εγκαταλειφθεί.

Με πλήρη συνείδηση των κινδύνων και των περιπλοκών που συνδέονται με την έξοδο από την ευρωζώνη –διαδικασία χωρίς προηγούμενο- θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι η παραμονή σε αυτό δεν προσφέρει, δυστυχώς, λύση.

Η ελληνική οικονομία έχει ρημαχτεί και πρέπει κατεπειγόντως να προσφύγει σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου δεν είναι δυνατή με τις σταγόνες ρευστότητας που προσφέρονται από την ΕΚΤ.

Πράγματι, δεν υπάρχει οικονομία που να αναπτύχθηκε στο παρελθόν χωρίς άνετη ρευστότητα και χωρίς ελεγχόμενο πληθωρισμό.

Συνεπώς, μόνο και αποκλειστικά η στροφή προς Εθνικό νόμισμα θα μπορούσε, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να εξασφαλίσει στην κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, ανάκαμψη και ανάπτυξη, απαραίτητη για να αποπληρώσει εκείνο το τμήμα του χρέους της που δεν είναι απεχθές και δεν είναι επονείδιστο.

*Alain Cotta , Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίων
*Jean-Pierre Gérard, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Pomone
* Jean Hernandez Président de chambre honoraire à la cour des comptes, Dr πρ. Αν. στην κυβέρνηση του Philippe Seguin, VP του G21
* Roland Hureaux membre de Pomone, VP του Ινστιτούτου Pomone
*Θεόδωρος Κατσανέβας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Ιδρυτής και πρόεδρος του πολιτικού κόμματος «ΔΡΑΧΜΗ»
*Gérard Lafay, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίων
* Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη
*Michel Robatel ιδρυτής του Ινστιτούτου Pomone
*Jacques Sapir, Διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανωτέρων Κοινωνικών Επιστημών, Διευθυντής
του CEMI-EHESS
*Ηλίας Σταμπολιάδης, Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή, στα Χανιά της Κρήτης
*Jean-Claude Werrebrouck, μέλος του G21

Δελιβάνη Μαρία

pentapostagma.gr

Ξυδάκης: Η Ελλάδα μεγαλούργησε με τη δραχμή

Αθήνα

«Η Ελλάδα ήταν 200 χρόνια με δραχμή και μεγαλούργησε» αναφέρει σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης και εκτιμά ότι, «με το ευρώ δεν νομίζω ότι είχαμε μεγάλα βήματα προόδου».

«Το νόμισμα είναι εργαλείο» σημειώνει ο κ. Ξυδάκης και προσθέτει ότι «μένει να αποδειχτεί αν η παραμονή μας στη ζώνη του ευρώ θα μας βοηθήσει να ανασυγκροτηθούμε και να προκόψουμε».

«Δεν δικαιολογείται η υστερία. Δικαιολογείται ο σκεπτικισμός, ο υπολογισμός, να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και καταλήγει:

«Η Ευρώπη υπήρχε πολύ πριν από το ευρώ και θα υπάρχει μετά. Έχουμε έναν πυρήνα ευρωπαϊκών κρατών και κάποια από αυτά πολύ προχωρημένα, που δεν έχουν κοινό νόμισμα.
Είναι λιγότερο Ευρώπη η Ελβετία, η Σουηδία, σε σχέση με τη Σλοβενία; Η Βρετανία δεν είναι Ευρώπη; Είναι μεγαλύτερο το ζήτημα λοιπόν. Για εμάς έχει σημασία τι είναι καλύτερο για τον ελληνικό λαό και για την επιβίωσή του».

Κύμα σχολίων στο Twitter

Η αναφορά Ξυδάκη προκάλεσε κύμα σχολίων στο Twitter  -χρήστες φάνηκαν ιδιαίτερα να αμφισβητούν και να ειρωνεύονται το εύστοχο του συσχετισμού με τις χώρες που αναφέρει ο Ξυδάκης (Ελβετία, Σουηδία, Βρετανία).

Ορισμένοι πολιτικοί προχώρησαν ακόμη περισσότερο, διαπιστώνοντας «σχέδιο εξόδου από το ευρώ».

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500006362