«Η αναπαράσταση του Εσταυρωμένου, η Αποκαθήλωση και ο νεκρός Χριστός στον Τάφο πιθανότατα θα το τρομάξουν.

Αν πάτε να προσκυνήσετε τον Επιτάφιο,προσεγγίστε το ως παραδοσιακό  έθιμο, χωρίς να μπείτε σε λεπτομέρειες και αν το παιδί δεν θέλει να αφήσει λουλούδι, ή να τον φιλήσει, ή να περάσει από κάτω, ακούστε το και μην το πιέσετε…»

 Σε άλλο σημείο: «Η περιφορά του Επιταφίου είναι ουσιαστικά κηδεία.Το κατανυκτικό ύφος της λειτουργίας, οι μαυροφορεμένοι ιερείς και οι καμπάνες που ηχούν πένθιμα πιθανόν να ταράξουν και να μελαγχολήσουν το παιδί. Αν επιλέξετε να πάτε, φροντίστε να τα έχετε προετοιμάσει με βάση όλα όσα προαναφέρθηκαν και αν δείτε ότι φοβάται αποχωρήστε αμέσως…» ( τάχιστα !!! )

Υπάρχει όμως «άποψη» και για την Ανάσταση:

«Η Ανάσταση αν και χαρμόσυνη λειτουργία, έχει δύο μειονεκτήματα. Κατ’ αρχάς γίνεται πολύ αργά.

Τα μεσάνυχτα είναι ώρα που το παιδί πρέπει να κοιμάται και είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τον οργανισμό του είτε να το κρατήσετε ξύπνιο, είτε να το ξυπνήσετε και να το πάρετε με το ζόρι μαζί σας. Κατά δεύτερον τα βεγγαλικά τρομάζουν τους πάντες, πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί που κατά πάσα πιθανότητα θα πανικοβληθεί από τους έντονους θορύβους».



Ο σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ από επιστολή του...




«…Εδιάβασα το δημοσίευμα σου της 22-4-2015 με τον τίτλον: Ο Εσταυρωμένος πιθανόν να τρομάζει τα παιδιά, και ελεηνολόγησα τις προφανώς χωρίς πίστι στην ψυχή, «ψυχολόγες» κυρίες, που γράφουν τέτοια πράγματα....


Φαίνεται ότι οι κυρίες αυτές δεν πατάνε ποτέ στην Εκκλησία ούτε τις Μεγάλες Ημέρες, ως είναι η Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή και Πάσχα και δεν έχουν ζήσει την συγκίνησι των μικρών παιδιών ερχόμενα με τους γονείς τους στις ολονυκτίες της Μ. Εβδομάδος, δια να ευχαριστηθούν τα ψαλσίματα, να περάσουν κάτω από τον Επιτάφιο και να χαρούν από τα βεγγαλικά του Πάσχα, καίτοι είναι αλήθεια ότι κάποιοι σαν και τις κυρίες «Ψυχολόγους», το παρακάνουν. Έρχονται το Πάσχα για φασαρία και για να μη αφήσουν εμάς να χαρούμε την Ανάστασι του Κυρίου.


Αγαπητέ μου κ. Ζαφειρίου ,

Με την ευκαιρία αυτή θα δημοσιοποιήσω κάτι, που μας έλεγε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ δια τον μακαριστόν πλέον και αυτόν Χαρίλαον Φλωράκη, που ήσαν ως γνωστόν συμπατριώτες: Του έλεγε ο αείμνηστος Φλωράκης ·

«Εγώ Σεραφείμ δεν πιστεύω, αλλά την Μ. Παρασκευή πάω στην Εκκλησία να κάνω ένα σταυρό για την Μάνα μου», που ασφαλώς από μωρό τον πήγαινε στην Εκκλησία.

 

Και θα τελειώσω το Σημείωμά μου αυτό με ένα περισταστικό που μας έλεγε ως Φοιτητές του ο Μεγάλος Παιδαγωγός Καθηγητής της Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδωνας Καλιάφας:

Η Βασίλισσα της Αγγλίας επήγε τον Πρίγκιπα υιόν της 3 ετών σ’ ένα Μεγάλο Παιδαγωγό του Λονδίνου δια να τον διαπαιδαγωγήση.Εκείνος της απαντά·

---Μεγαλειοτάτη είναι αργά.

Εκείνη του απαντά:

---Μας σας είπα είναι τριών ετών.

Και ο Παιδαγωγός της απαντά·

 

---Ναι, το άκουσα ότι είναι τριών ετών, αλλά σας επαναλαμβάνω, ότι είναι πλέον πολύ αργά.

Φαίνεται, ότι οι εν λόγω κυρίες «Ψυχολόγες», πέρασαν έξω από το Πανεπιστήμιο για να κάνουν συγκεντρώσεις υπέρ των καταληψιών ή πορείες δια να αναστατώνουν τους συνανθρώπους τους και να σπάνε τζαμαρίες καταστημάτων και δεν είχαν καιρό για χάσιμο, να μαθαίνουν δηλαδή Ψυχολογία και Παιδαγωγική.

 

Το Πτυχίον τους τους το έδωκαν φαίνεται με κάποια «νομοθετική ρύθμιση» των αιωνόβιων φοιτητών, ή ομοιάζουν της «Νοελαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ» οι οποίοι ετοιμάζουν συλλαλητήρια στην Πλατεία Συντάγματος στις 9 Μαίου 2015 υπέρ της χρήσης κάναβης ( Ίδε ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Πύργου 27-4-2015 ).

 

Με ευχές, ευχαριστίες και εκτίμησι,

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

 

του Κώστα Ζαφειρίου

original