GAZAkapnos

 


Είναι πραγματικά συγκλονιστική η είδηση που μεταδίδει η Τουρκική εφημερίδα, Star, στο φύλο της στις 22 Ιουλίου, ότι μέσα στον ορυμαγδό των Ισραηλινών οβίδων που σαν βροχή σκορπίζουν φρικτό θάνατο σε εκατοντάδες Παλαιστινίους στην λωρίδα της Γάζας, σαν ύστατη σανιδά σωτηρίας για τους απροστάτευτους κατοίκους και τα γυναικόπαιδα, αναδεικνύεται ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Πορφυρίου της Γάζας,

δηλαδή το καθολικό της ιστορικής ομώνυμης μονής που βρίσκεται στην βομβαρδισμένη περιοχή της Şucaiyye.

Όπως αναφέρει με εντυπωσιακό τρόπο η ίδια η Τουρκική εφημερίδα, οι πύλες του ναού του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος έζησε στην περιοχή και αγίασε την πρώτη περίοδο της εξάπλωσης του χριστιανισμού, άνοιξαν για τους κυνηγημένους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατοίκους που έτρεξαν να βρουν καταφύγιο κάτω από την στοργική στέγη του Αγίου.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της MunaCindiyye, ανταποκρίτριας του Τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, AnadoluHaberajansı, ο ναός αυτός, που μάλιστα βρίσκεται στην ίδια περιοχή όπου γίνονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών, έχει γίνει το σωτήριο καταφύγιο των κυνηγημένων Παλαιστινίων.

Το μεγάλο θαύμα, όπως αναφέρεται, είναι ότι ενώ οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι πτώματα και τραυματισμένους από τις επιθέσεις των αεροπλάνων των Ισραηλινών, ενώ παντού ακούγονται θρήνοι και κλαυθμοί, ο ναός αυτός σαν να έχει την θεια προστασία παραμένει όρθιος και έχει γίνει το τελευταίο μεγάλο καταφύγιο των δυστυχισμένων κατοίκων της Γάζας...

 


Η ίδια η ανταποκρίτρια του Τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «ζητάμε βοήθεια και σωτηρία από τον Αλλάχ και από τον Άγιο στον ναό του οποίου τρέξαμε να βρούμε καταφύγιο από την καταστροφή που κατακαίει γύρω μας τα πάντα».

Οι επίσημες ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στην περιοχή όπου βρίσκεται ο ιερός ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Πορφυρίου, έχουν ήδη βρει τον θάνατο 72 Παλαιστίνιοι ενώ στους γύρω δρόμους κείτονται άλλοι 400 περίπου τραυματίες.

Οι περιγραφές των ανταποκριτών δίνουν τον όλη φρικτή εικόνα που μοιάζει με σκηνές της αποκάλυψης και τονίζουν ακόμα περισσότερο τον σωτήριο ρόλο της παρουσίας του Αγίου στην ιστορική περιοχή της Γάζας, μια περιοχή από τις πρώτες που είχε δεχτεί τον χριστιανισμό και «έλαμψε» ο Άγιος μέσα σε μια τότε ειδωλολατρική θάλασα.

Όπως αναφέρεται στο Βίο του Αγίου Πορφυρίου από εκείνη την εποχή έγιναν πολλά θαύματα ιδιαίτερα επειδή η Γάζα αποτελούσε ακόμη κέντρο ειδωλολατρών γύρω στο 400 μ.Χ Η ιστορία του Αγίου, μας άφησε χαρακτηριστικά παραδείγματα .

Συγκεκριμένα την εποχή εκείνη μια παρατεταμένη ανομβρία είχε εξοντώσει τους κατοίκους και παρ’ όλες τις επικλήσεις των ειδωλολατρών στο Δία δεν γίνονταν τίποτα.

Η βροχή έρχεται μόνον όταν ο επίσκοπος Πορφύριος και οι λιγοστοί Χριστιανοί, μετρημένοι 280 όπως λέει ο διάκονος Μάρκος, προσεύχονται με νηστεία, αγρυπνία και λιτανεία.

Η έμπρακτη απόδειξη της δυνατότητας επικοινωνίας με τον αληθινό Θεό μεταστρέφει 35 ειδωλολάτρες.

Να σημειώσουμε ότι ο ελληνορθόδοξος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Πορφύριο, είναι γνωστός σαν Ιερά Μονή Αγίου Πορφυρίου, ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και μέχρι προ τίνος εφημέριος αναφέρονταν ο Αρχμ. Αμφιλόχιος.

Επίσης στον ίδιο ναό λειτουργούσε μέχρι προ τίνος Ορθόδοξος Νεολαία που εξέδιδε το περιοδικό «Κατήχησης», καθώς και Φιλόπτωχος Αδελφότης.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

----------------------------

«Ανοίξαμε την εκκλησία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Είναι καθήκον της εκκλησίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.

«Στην αρχή ήταν 600 άνθρωποι και σήμερα έφτασαν τους χίλιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Κάποια από αυτά τα παιδιά είναι (ηλικίας) μόλις μίας εβδομάδας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Γάζας, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας στον θύλακα.

«Το κοντινό τέμενος και οι γείτονες της εκκλησίας, όλοι βοηθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα στρώματα, κουβέρτες, τρόφιμα και κυρίως πετρέλαιο, υποφέρουμε από τις διακοπές ρεύματος. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουμε και νερό», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.

Οι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Σετζάγια στην ανατολική Γάζα και αναζήτησαν καταφύγιο στην εκκλησία δεν ξέρουν πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε. «Φύγαμε από τα σπίτια μας και ήρθαμε εδώ και βομβάρδισαν την εκκλησία. Πού πρέπει να πάμε; Ας μας πούνε πού πρέπει να πάμε», είπε η Τζάουχερ Ζούκαρ, η οποία έφυγε από τη Σετζάγια με τα παιδιά της.

Περίπου 1.400 χριστιανοί —ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες— ζουν μεταξύ του 1,8 εκατομμυρίου μουσουλμάνων στη Γάζα.