theia koinvnia1


Τό Ουκρανικό ζήτημα θά έχει και άλλες, ενδεχομένως φοβερές συνέπειες...

Η Λειτουργία τών Ορθοδόξων Εκκλησιών ώς συγκοινωνούντα δοχεία χάριτος ή απόρριψης μεταξύ των είναι γνωστή.

Τι όμως τώρα ( θα ) κοινωνούν; Σώμα και Αίμα Χριστού, ή ψωμί και κρασί ;





Γράφει στην Romfea.gr, ο Παναγιώτης Ι. Μπούμης
Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

«…Πολλοί νομίζουν ὅτι ὑπάρχει θεραπεία τῶν πραγμάτων, τῶν χειροτονιῶν καί τῶν ἐπακολούθων τους, μέ τή συλλειτουργία τοῦ καθηρημένου ἤ ἀφορισμένου καί ἀκοινωνήτου ἤ σχισματικοῦ μέ ἄλλους κανονικούς λειτουργούς.

Αὐτό βέβαια δέν ἔχει καμμία κανονική βάση ἤ λογική.

Ἀντιθέτως ἐκεῖνος πού συμπροσεύχεται καί συλλειτουργεῖ μέ τόν ἀκοινώνητο ἤ ἀπεσχισμένον καθίσταται καί αὐτούς ἔνοχος καί παράνομος καί διά τοῦτο τιμωρεῖται καί αὐτός...

+++++++++++++++++++++

 

Ὁ ι΄ (10ος) ἀποστολικός κανόνας ὁρίζει ρητῶς: «Εἴ τις ἀκοινωνήτω κἄν ἐν οἴκῳ συνεύξηται οὗτος ἀφοριζέσθω». Ἀκολούθως καί ὁ ια΄ (11ος) ἀποστολικός κανόνας προστάζει σαφῶς: «Εἴ τις καθῃρημένῳ κληρικός ὤν, κληρικῷ συνεύξηται, καθαιρείσθω καί αὐτός».

Αὐτό τό ἐπιχείρημα τῆς θεραπείας μιᾶς ἀντικανονικῆς ἐκλογῆς-χειροτονίας ἐπισκόπου διά τῆς συλλειτουργίας μέ ἄλλους κανονικούς ἐπισκόπους χρησιμοποιήθηκε καί πρό ἐτῶν, ἀλλά ἡ «πρεσβυτέρα» τότε κληθεῖσα Σύνοδος δέν τό υἱοθέτησε καί προέβη στήν ἔκπτωση ἀπό τό θρόνο τους τῶν Μητροπολιτῶν αὐτῶν…»

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/32751-ti-tha-koinonoun



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ...

ΠΡΟΣ: Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας

             Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι,

           Με μεγάλη μας λύπη διαμαρτυρόμαστε για την μνημόνευση του σχισματικού και καθηρημένου της Ουκρανίας ψευδοεπίσκοπου Επιφάνιου στον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης στις 19 Οκτωβρίου 2019.

         Γνωρίζετε πολύ καλά τους ιερούς κανόνες των Οικουμενικών συνόδων και την Ορθόδοξη Παράδοση για το παραπάνω γεγονός. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν και τα περιφρονήσατε προσωρινώς θα τα διαφυλάξετε τελικώς. Προσευχόμαστε με αγωνία για εσάς και ελπίζουμε ότι παρόλες τις πιέσεις που δέχεστε δεν θα υποκύψετε στα σχέδια των εχθρών της Ορθοδοξίας.

         Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας υπενθυμίζει ότι: «Ούτε το αίμα του μαρτυρίου δεν μπορεί να εξαλείψει την αμαρτία του σχίσματος¹» και ο Ομολογητής Διονύσιος Αλεξανδρείας τονίζει ότι πρέπει να πάθει κανείς οτιδήποτε κακό και αν είναι μόνο να μην σχίσει την εκκλησία². Αυτό είναι το ανώτερο μαρτύριο από όλα γιατί γίνεται για το καλό και την ενότητα όλης της Εκκλησίας.

         Ο χρόνος είναι μπροστά Σας. Τα λάθη γίνονται αλλά διορθώνονται. Ως απλοί πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι του ποιμνίου Σας, Σας παρακαλούμε με αγάπη Χριστού να διαφυλάξετε την ενότητα της Εκκλησίας, να μην μνημονεύετε σχισματικούς και αιρετικούς, να εφαρμόζετε τους ιερούς κανόνες του Πηδαλίου και την Ορθόδοξη Παράδοση σε κάθε περίπτωση και να βοηθήσετε στην απόσυρση του Τόμου Αυτοκεφαλίας της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας. Έτσι μόνο θα μπορούμε να φωνάζουμε από τα βάθη της ψυχής μας «Άξιος» και «Άξιοι».

                                     Θεσσαλονίκη 29-10-2019

                             Καραφυλλίδου Ελένη, Μαρία και Γεωργία,

                             Σιδηρόπουλος Παντελεήμων και Σαχπαζίδου Λία,

                              Παπίδης Θεόδωρος και Ελένη,

                             Τσακιρίδου Ελπίδα και Ελένη,  

                             Αβραμίδης Θεοφάνης και Κορωνάκη Ασημίνα,

                             Γιολβάση Ελένη                        

http://aktines.blogspot.com/2019/10/blog-post_270.html