Στο YouTube μπορείτε τώρα να βρείτε μια λογοκριμένη έκδοση, αλλά εκεί, στην κοινότητα των αδελφών, των ξαδέρφων, των πατέρων, παρουσιάζουν το πλήρες βίντεο με ψυχραιμία. Και με υπερηφάνεια.

Στη συνέχεια, δείχνουν τους συγγενείς τους στη σειρά των αποκεφαλισμένων, τον αδελφό τους, και λένε, "Αυτός είναι ο Σαμουήλ μας, αυτός είναι ο Αβανούμπ μας".

SPIEGEL ONLINE: Αυτό είναι που σας γοητεύσε ή σας εξέπληξε περισσότερο στη συμπεριφορά των θυμάτων αλλά και των συγγενών;

Mosebach: Πήγα στην Άνω Αίγυπτο, με διαμορφωμένη την εικόνα που έχουμε στη Δύση για τον διωκόμενο Χριστιανισμό της Μέσης Ανατολής. Βρέθηκα ωστόσο μπροστά σε μια ισχυρή, αυξανόμενη, μεγάλη, αποφασιστική Εκκλησία γεμάτη από ανθρώπους που δεν έμοιαζε καθ ' οιονδήποτε τρόπο να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αλλά βίωνε το μαρτύριο πραγματικά ως μια μεγάλη νίκη όπως στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

SPIEGEL ONLINE: Τι εννοείτε αυξανόμενη  Εκκλησία; ο αριθμός των Κοπτών πιστών αυξάνεται;

Mosebach: Ναι, δηλαδή, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που διαβάζουμε εδώ στη Γερμανία, όταν μιλάμε για οκτώ ή εννέα τοις εκατό του αιγυπτιακού πληθυσμού. Αν και αυτό είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλο νούμερο σε μια χώρα με 90 εκατομμύρια Αιγυπτίους. Σύμφωνα με την άποψη των Κοπτών επισκόπων, ωστόσο, θα πρέπει να είναι κοντά στο 25% του πληθυσμού. Επίσημη στατιστική δεν υπάρχει, επειδή το κράτος δεν ενδιαφέρεται για αυτό.

SPIEGEL ONLINE: Ποια είναι η καθημερινή ζωή των κοπτών στην Αίγυπτο του Αλ Σισι;

Mosebach: Υπάρχουν διώξεις, υπάρχουν και νομικά κωλύματα. Ένας κόπτης παραδείγματος χάριν δεν μπορεί να γίνει στρατηγός , δεν μπορεί να γίνει διευθυντής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, πρύτανης του Πανεπιστημίου, υπουργός. Επίσης ένας μουσουλμάνος δεν πρέπει να υπακούει σε κάποιον κόπτη. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει αυτή την ομάδα να διαμορφώσει ένα κράτος εν κράτει, μια κοινότητα με ψηλά το κεφάλι. Εξάλλου δεν υπάρχει κάποιο άλλο μέρος όπου οι Κόπτες θα μπορούσαν να πάνε.  Πρέπει να μείνουν, αυτό είναι το σπίτι τους, είναι οι πραγματικοί απόγονοι των Φαραώ.

Η τουρκική συνταγή του παρελθόντος να εκδιώξουν πλήρως τους Αρμένιους και τους Έλληνες δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα τέτοιο μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Ωστόσο όταν είμαι σε μια κοπτική εκκλησία δεν έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε μια «υπόγεια» κοινότητα. Οι εκκλησίες που χτίστηκαν μετά την πτώση του Μουμπάρακ είναι τεράστιες και τα καμπαναριά είναι μερικές φορές ψηλότερα από τους μιναρέδες των τζαμιών.

SPIEGEL ONLINE: Θα μπορούσε η εκ μέρους σας σφοδρώς επικριθείσα, παγιδευμένη Καθολική Εκκλησία να μάθει από τους Κόπτες Χριστιανούς;

Mosebach: Ναι, θα μπορούσε. Πρέπει να ομολογεί κανείς αντί να κρύβει το σταυρό του στο λόφο του Ναού της Ιερουσαλήμ, όπως έκανε ο Καρδινάλιος Μαρξ. Ένας Κόπτης δεν μπορούσε να το κάνει έτσι κι αλλιώς αφού έχει κάνει το σταυρό τατουάζ πάνω στο χέρι του ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη. Στη Γερμανία οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να φέρουν το αστέρι (του Δαυίδ), ο κόπτης χριστιανός χαράζει πάνω του το σταυρό με τη θέλησή του.

SPIEGEL ONLINE: Αναρωτηθήκατε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εκεί, πώς θα ήταν αν όλα αυτά συνέβαιναν σε εμένα;

Mosebach: Είναι σαφές ότι ρωτάς τον εαυτό σου αυτή την ερώτηση. Συνειδητοποίησα ότι αυτή είναι μια πρόκληση που και εγώ θα έπρεπε να θέσω στον εαυτό μου. Το αν θα τα κατάφερνα να την αντιμετωπίσω είναι άλλο θέμα.

(απόσπασμα)

 

Πηγή: Spiegel Online