Κατά τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της Αθήνας σημειώθηκε ένταση όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών που συμμετείχαν με μήνυμα κατά των διακρίσεων.

Για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση που εκδηλώθηκε και με απωθήσεις ενώ στο πλευρό των αστυνομικών βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Καρανίκας και ο Πάνος Λάμπρου.

Με το πανό της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ παρέλασε, ακόμα, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος εμφανίστηκε με πολύ καλή διάθεση και χαμογελαστός ανάμεσα στους διαδηλωτές.


Από τις 12.00 το μεσημέρι, οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μεταξύ αυτών, των ΛΟΑΤΚΙ ΑΜΕΑ, η Atlas, που υποστηρίζει ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, οι οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», η ομάδα των ΛΟΑΤΚΙ άνω των 50 χρονών, «Περήφανοι Πρεσβύτεροι» (Proud Seniors) και πολλές άλλες, βρίσκονται στα περίπτερά τους, με έντυπο υλικό και δώρα, συνομιλώντας με τους επισκέπτες και τους περαστικούς για το δικαίωμα των ανθρώπων στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ελευθερία της έκφρασης, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, κλπ.

Το «παρών» δίνουν πολιτικές ομάδες και κόμματα, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, Ελλάδας. Επίσης, το «Pride» στηρίζουν με την παρουσία τους φοιτητικοί σύλλογοι, όπως από τη Νομική Αθηνών, αλλά και οι αστυνομικοί.

 Πιο δίπλα, άλλοι τυπώνουν πλακάτ, μπλουζάκια και τσάντες με φράσεις, όπως «Ούτε αγόρι, ούτε κορίτσι απλώς άνθρωπος», «Δεν είναι μια φάση», «Είμαι γκέι και σας καίει». 

Ο Άγγελος Σκίμπας είναι μέλος της συλλογικότητας «Πολύχρωμο Σχολείο», η οποία αποτελείται από εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους. Από το 2009 παράγει υλικό και επιμορφώνει εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων σχετικά με ζητήματα ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, γιατί δεν υπάρχει κανενός είδους εκπαίδευση στη χώρα μας για θέματα φύλου. Ούτε στις σχολές οι φοιτητές λαμβάνουν κάποια ενημέρωση, ούτε σχετικά μαθήματα, ούτε υφίσταται κάποιο πρόγραμμα από το υπουργείο.

Αυτό φάνηκε και στο τελευταίο συνέδριο, που κάναμε, από την μεγάλη προσέλευση των εκπαιδευτικών», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σκίμπας. Προσθέτει, επίσης, πως, σχετικά με τα ζητήματα φύλου, είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία το στερεοτυπικό άνδρας- γυναίκα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για κάθε φύλο. Σιγά- σιγά, όμως αυτό, μπορεί να αλλάξει.

Σημειώνεται πως ανακοινώσεις υποστήριξης του «Pride» εξέδωσε, μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξης στο έντυπο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας «antivirus», μίλησε για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, για το σύμφωνο συμβίωσης και τον πολιτικό γάμο.

Επίσης, διπλωμάτες από 29 πρεσβείες στην Αθήνα συμμετέχουν και εκφράζουν την υποστήριξή τους στο Athens Pride.

Το πανό που κρατούσε μαζί με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε: «Χαμογέλα κι εσύ στο διαφορετικό. Πολιτικός γάμος τώρα. Τεκνοθεσία».

«Ανοιχτά, Δυνατά, Περήφανα». Απέναντι στις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τον συντηρητισμό» αναφέρει σε μήνυμά του στο Facebook ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και σημειώνει:

«Στην Ελλάδα του 2017, η Πολιτεία κάνει επιτέλους τα απαραίτητα βήματα, τόσο για την #LGBTQκοινότητα αλλά με επίδραση και πέραν αυτής.

Mέτρα όπως η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση μιας πολιτείας που θέλει να μεριμνά για την ισονομία και την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Και αυτό είναι θεμελιώδες σε μια σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Συνεχίζουμε».

Eπίσης δημοσιεύτηκε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο περιοδικό ‘antivirus magazine’ και στην ερώτηση πόσο δύσκολο ήταν να περάσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι «αποδείχθηκε ότι η κοινωνία είναι πάρα πολύ πιο μπροστά, απ’ όσο εμείς πιστεύουμε».

Είπε σχετικά:

«Στο ελληνικό Κοινοβούλιο διαμορφώθηκε μια προοδευτική πλειοψηφία που διέτρεξε οριζόντια τα περισσότερα κόμματα και αντανακλά την πρόοδο που έχει κάνει ολόκληρη η κοινωνία μας. Και, ασφαλώς, πώς με μια νομοθετική ρύθμιση αλλάζουμε τις ζωές τόσων ανθρώπων. Γιατί, την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν επιδιώξαμε μονάχα για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που μας έφεραν στην πρωτοφανή κρίση των τελευταίων ετών. Στόχος μας να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις ζωές όλων των πολιτών, και στα ‘μικρά’, στα καθημερινά. Να είναι η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα -σε όλα, όχι μόνο στο νόμισμα».

Στην ερώτηση γιατί Σύμφωνο Συμβίωσης και όχι πολιτικός γάμος, όπως και στην ερώτηση για το ζήτημα της παιδοθεσίας ο πρωθυπουργός απαντά ότι η κυβέρνηση επιλέγει ένα βήμα κάθε φορά, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού, βεβιασμένες και απροετοίμαστες, διότι αν κάνει κάποιος πολλά βήματα μαζί υπάρχει και ο κίνδυνος να «μπουρδουκλωθεί» και να πέσει.

«Οι «γάμοι της Τήλου» άνοιξαν δρόμους, λέει ο πρωθυπουργός με αναφορά στον αείμνηστο δήμαρχο Τήλου Τάσο Αλιφέρη.

( σσ.Δεν είπε λέξη όμως για τον τραγικό θάνατο μετά, του Δημάρχου της Τήλου από βαρειά και αθεράπευτη αρρώστια, όπως καί για τον επίσης τραγικό θάνατο τής κοπέλλας κάποιου άλλου Δήμαρχου σε νησί του Αιγαίου πού πρώτοι κάναν πολιτικό γάμο "ευλογούντος" του Δήμαρχου. Πέθανε στην γέννα κι΄αυτή και το παιδί της ! Δέν μάς λέει τίποτα ούτε αυτό; )


Σχετικά με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ σημειώνει πως «σε θέματα με ιδεολογική βαρύτητα υπάρχουν διαφορές, αλλά υπάρχει κι ανεκτικότητα απέναντι στις ξεχωριστές μας ταυτότητες», υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση του Συμφώνου Συμβίωσης διαπιστώθηκε ότι κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν.

Σε ερώτηση γιατί δεν έχει γίνει ακόμη ο διαχωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία ο πρωθυπουργός απαντά ως εξής:

«Ορισμένες φορές έχει σημασία η χρήση των όρων. Μπορούμε να μιλάμε για το ίδιο ακριβώς πράγμα με όρους που πληγώνουν και με όρους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί κι αποδεχτοί. Εγώ, λοιπόν, όταν μιλώ με τον Αρχιεπίσκοπο χρησιμοποιώ των όρο «Διακριτοί ρόλοι εκκλησίας- κράτους», και νομίζω συνεννοούμαστε.

Ο σχετικός διάλογος, άλλωστε, έχει ήδη ξεκινήσει με πρωτοβουλία μας και με τη σύσταση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να μην περιοριστεί μόνο εντός της Βουλής η κουβέντα αυτή και ξεκινήσαμε ευρεία διαβούλευση, ανοιχτή σε κάθε πολίτη και κοινωνικό φορέα».

Με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που κατέθεσε για διαβούλευση η κυβέρνηση κάνει πράξη ένα πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ άτομα) κοινότητας και κυρίως των τρανς ατόμων, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του, στο περιοδικό ‘antivirus magazine’.

«Με το νομοσχέδιο αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας, που δεν αισθάνονται άνετα με το φύλο που τους αποδόθηκε ( !!!! ) κατά τη γέννησή τους, να προχωρήσουν σε διόρθωση φύλου, με ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών χωρίς καμία επιβεβλημένη ιατρική επέμβαση ή ψυχιατρική εξέταση», τονίζει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Όσα άτομα, επίσης, το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν το αναγραφόμενο φύλο στην ταυτότητά τους, μέσω της εκούσιας δικαιοδοσίας. Είναι μία διαδικασία πάρα πολύ διακριτική, εχέμυθη και γρήγορη, και αφορά κάθε Έλληνα πολίτη που θέλει να μεταβάλει κάποιο στοιχείο της ταυτότητάς του, χωρίς να μπορεί ο δικαστής να θέτει κανένα επιπλέον κριτήριο. Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό όσο και στοιχειώδες βήμα εκσυγχρονισμού αλλά και εμβάθυνσης της ισότητας όλων των πολιτών.

Ευθυγραμμιζόμαστε έτσι, με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη Διεθνή Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί ευθυγραμμιζόμαστε με τόσο μεγάλη καθυστέρηση».

Ερωτηθείς για το νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης και το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση του φύλου, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Δεν τα χρωστούσαμε μόνο στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Τα χρωστούσαμε στους εαυτούς μας, στις ιδέες και στους αγώνες μας για ισότητα και δικαιοσύνη. Και θα έλεγα χρωστούσε η ελληνική πολιτεία και μια συγνώμη στους χιλιάδες πολίτες της, που αντιμετώπιζε για χρόνια άνισα και σε πολλές περιπτώσεις απάνθρωπα.

Για αυτό, άλλωστε, ζήτησα και δημοσίως συγνώμη εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας στη Βουλή, τη μέρα της ψήφισης του συμφώνου. Με τη κοινότητά σας θέλουμε να έχουμε μια σχέση ειλικρινή. Όχι πελατειακή. Να δίνουμε μάχες μαζί απέναντι στο συντηρητισμό και τις προκαταλήψεις, αλλά και να δεχόμαστε τη κριτική σας όταν πρέπει ή να διαφωνούμε ανοιχτά, όταν έχουμε άλλη άποψη».

 

Περισσότερα στο « ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΒΗΜΑ »