agia el

Τό ονομαζόμενο "σκήνωμα" της αγίας Ελένης...


Μετά από εκείνη την παλαιότερη και επεισοδιακή ωρισμένως έλευση λειψάνων της αγίας Βαρβάρας, τούτη την φορά έρχονται πάλι λείψανα της αγίας Ελένης από την Παπική αυλή της Βενετίας. Και ενώ έχουμε γνησιότατα ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης όπως και της Αγίας Βαρβάρας εδώ στην χώρα μας, οί λόγοι πού κάποιοι θέλουν να μας φέρουν και άλλα από την Παπική Δύση είναι ένα ακόμη «ιερό» μυστήριο.

Τι άραγε θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν με αυτές τις «ιερές προσκυνηματικές εφευρέσεις ; ». Παπικό προγεφύρωμα με τούς Ορθόδοξους πιστούς πού μέσω των γνωστών Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης ( ΜΜΕ ) θα δεχθούν καταιγισμό παροτρύνσεων «να πάνε όλοι να προσκυνήσουν ;…».

Άς είμαστε λοιπόν επιφυλακτικοί και άς θυμόμαστε πάντα εκείνο το αρχαίο ρητό «φοβού τους ( Δυτικούς ) Δαναούς και δώρα φέροντες…»



agia2

Στό κάτω μέρος η κάρα τής αγίας Ελένης και στο αριστερό χέρι κρατώντας  παραστατικά τρείς λογχοειδείς περόνες της Σταύρωσης του Ιησού Χριστού !



Μεγάλη συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνεδρίας της ΔΙΣ μηνός Φεβρουαρίου, για την έλευση του «σκηνώματος» της Αγίας Ελένης την άνοιξη από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συνοδικοί Μητροπολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, εξέφραζαν απορίες και ενστάσεις για την άφιξη του ιερού σκηνώματος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να εμφανίστηκε ενοχλημένος από την πρωτοβουλία να προσκληθούν στην τελετή υποδοχής του σκηνώματος βασιλείς και αρχηγοί κρατών χωρίς την τελική έγκριση της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά το πέρας της ΔΙΣ είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, όπου ζήτησε να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες της ελεύσεως, καθώς και για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Συνοδικοί Μητροπολίτες εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για πρόσφατο ταξίδι, καθώς και για τα όσα αναφέρονται στο http://agiaeleni.gr που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το σκήνωμα που θα έλθει στην Αθήνα τον Μάιο, αλλά και για το αν πρόκειται για σκήνωμα τελικά...

---------------------

Η Romfea.gr συνάντησε στο Συνοδικό Μέγαρο τον Επίσκοπο Φαναρίου, ο οποίος μας διευκρίνισε πως δεν τίθεται αμφιβολία περί αυτού, και ότι αυτά είναι τα μοναδικά ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης, τα οποία έχουν υποστεί τη διαδικασία της κανονικής αναγνώρισης κατά το έτος 1929.

Επίσης ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε ότι πρόκειται για τμήμα της κάρας (ινιακό οστούν, βρεγματικό οστούν, οφθαλμικές κόγχες, ρινικά οστά, θραύσματα), και το μεγαλύτερο τμήμα του υπολοίπου σώματος, το οποίο για λόγους ασφαλείας είναι σε ειδική λάρνακα σε σχήμα σώματος ασφαλισμένο με βουλοκέρι.

Συνοδικός Μητροπολίτης πάντως σχολιάζοντας το γεγονός στην Romfea.gr, ανέφερε ότι «είναι άλλο να λέμε σκήνωμα και άλλο απλά τεμάχια ιερών λειψάνων, δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα. Πρέπει άμεσα να υπάρξει ενδελεχής συζήτηση και να ενημερωθεί λεπτομερώς η Σύνοδος επί του θέματος, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.»

Η Romfea.gr μετά από έρευνα εξέτασε με λεπτομέρειες το θέμα και διευκρινίζει:

Σκήνωμα με την έννοια που απαντά στην Καινή Διαθήκη (Β’ Πέτρου 1,13) είναι ολόκληρο το σώμα και όχι τα τμήματα αυτού.

Τα τμήματα ονομάζονται τεμάχια του λειψάνου! Άρα είναι καλό οι πιστοί να γνωρίζουν ακριβώς τι θα προσκυνήσουν στις 14 Μαΐου 2017.

Η σχετική ιστοσελίδα αναφέρει «ως τα μοναδικά ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης τα οποία έχουν υποστεί τη διαδικασία της κανονικής αναγνώρισης κατά το έτος 1929 αυτά που φυλάσσονται στη Βενετία».

Δεν θέλουμε όμως να κουράσουμε τον αναγνώστη και πιστό Ορθόδοξο Χριστιανό παραθέτοντας διάφορες μελέτες που καταρρίπτουν ίσως τα ανωτέρω αναφερθέντα, καθώς άγια λείψανα της Ισαποστόλου λένε ότι έχουν οι Ρωμαιοκαθολικοί και στο Παρίσι, και στα Τρέβηρα της Γερμανίας και στη Ρώμη και στη Βενετία, όπου όπως διαβάζουμε η λειψανοθήκη της Αγίας είναι ενδεδυμένη με ένδυμα που φιλοτέχνησε και προσέφερε η Αποστολική Διακονία.

Οι ίδιοι οι Ρωμαιοκαθολικοί βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση για το πού βρίσκονται τα αυθεντικά λείψανα της Αγίας.

Η ιστοσελίδα διαβεβαιώνει για την γνησιότητα των τεμαχίων λειψάνου από τη Βενετία, και αγνοεί ή κάνει ότι αγνοεί ότι το 1875 που ανοίχθηκε η λάρνακα στην εκκλησία Saint-Leu-Saint-Gilles στο Παρίσι από τον Επίσκοπο Richard για να γίνει ανατομική ανάλυση των λειψάνων της Αγίας, ο Επίσκοπος ανακοίνωσε με βάση τα ιατρικά ευρήματα ότι η λειψανοθήκη περιέχει σχεδόν πλήρες το σώμα της Αγίας καθώς απουσίαζε η κάρα!

Ο εν λόγω Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος ανέφερε ότι η κατάσταση της σορού αντιστοιχούσε στις περιγραφές των Βολλανδιστών τον 18 αιώνα.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι τεμάχιο λειψάνου της Αγίας Ελένης και πιο συγκεκριμένα μέρος του πέλματός της υπάρχει στη Ιερά Μονή Προυσού της Ευρυτανίας, ενώ άλλα τεμάχια βρίσκονται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, στη Μονή Υψηλού Λέσβου, στην Μονή του Κύκκου στην Κύπρο καθώς και στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου στην Νέα Ιωνία.

Τίθεται εύλογα το εξής ερώτημα προς τους υπευθύνους: Γνωρίζουν ή όχι την ύπαρξη αυτών των τεμαχίων από το λείψανο της Αγίας στον ελλαδικό χώρο;
Αυτά τα τεμάχια δηλαδή στερούνται της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος ενώ τα βενετσιάνικα την έχουν στο πλήρωμα τους;

Εκτός κι αν αυτά που έχουν την έγκριση των Ρωμαιοκαθολικών ως γνήσια είναι πιο χαριτόβρυτα από εκείνα που είναι στην χώρα μας…

Στις δύσκολες οικονομικά ημέρες που βιώνει η χώρα μας, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις πομπώδεις εκφράσεις περί πρώτης ελεύσεως του λειψάνου στον ελλαδικό χώρο, διότι λείψανα της Αγίας Ελένης υπάρχουν και στην Ελλάδα και έχουν την ίδια χάρη με τα μεγαλύτερα…

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/13025-koubenta-kai-dusforia-sti-dis-gia-to-skinoma-tis-agias-elenis