«Το μαρμάρινο κάλυμμα του τάφου μετακινήθηκε προς τα πίσω και έκπληκτοι ανακαλύψαμε μεγάλη ποσότητα (αδιευκρίνιστων) υλικών», δήλωσε από την πλευρά του ο Fredrik Hiebert του National Geographic Society, ο οποίος συμμετέχει στο έργο αποκατάστασης του Ναού

«Η ανακάλυψη των υλικών απαιτεί μακρά επιστημονική ανάλυση, αλλά τελικά θα είμαστε σε θέση να αντικρύσουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετήθηκε το σώμα του Χριστού», επισήμανε ο αρχαιολόγος.

Σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα του Ιησού τοποθετήθηκε σε ένα «νεκρικό κρεβάτι», διαστάσεων 2,07 x 1,93 μ., λαξευμένο από ασβεστόλιθο στο τοίχωμα της σπηλιάς, στην οποία μεταφέρθηκε μετά τη σταύρωσή του από τους Ρωμαίους, από όπου και αναστήθηκε τρεις ημέρες αργότερα το 30 ή ενδεχομένως, το 33 μ.Χ.

Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και είχε καλυφθεί από μαύρη μαρμάρινη επένδυση τουλάχιστον από το 1555 μ.Χ.

Ο ναός θεωρείται ότι βρίσκεται στη θέση του Γολγοθά, ο λόφος στον οποίο σταυρώθηκε και τάφηκε ο Ιησούς Χριστός. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο τάφος του Χριστού βρισκόταν κοντά στο σημείο της σταύρωσης:
"ἦν δὲ ἐν τῷ τόπῳ ὅπου ἐσταυρώθη κῆπος, καὶ ἐν τῷ κήπῳ μνημεῖον καινόν, ἐν ᾧ οὐδέπω οὐδεὶς ἐτέθη•  ἐκεῖ οὖν διὰ τὴν παρασκευὴν τῶν ᾿Ιουδαίων, ὅτι ἐγγὺς ἦν τὸ μνημεῖον, ἔθηκαν τὸν ᾿Ιησοῦν."
(
Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον ΙΘ' 41-42 ).

Επίσης...


Η γοητευτική βασίλισσα Ράνια είναι μεταξύ των δωρητών για να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.
Η Ιορδανία, υπό τον βασιλιά Αμπντάλα αποτελεί μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις των μουσουλμανικών και χριστιανικών μνημείων της περιοχής

Το κόστος των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από δωρεές ιδιωτών και φορέων απ’ όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους, του βασιλικού ζεύγους Αμπντάλα - Ράνια της Ιορδανίας, που είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις των μουσουλμανικών και χριστιανικών μνημείων της περιοχής, αλλά και της Μίκας Ερτεγκούν, χήρας του Αχμέτ Ερτεγκούν, του ιδρυτή της γνωστής δισκογραφικής εταιρείας Atlantic Records, που πρόσφερε 1,1 εκατ. δολάρια για τις εργασίες. 

Ποια είναι η επιστήμονας που επέλεξε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου


Πρόσωπο με έντονη πολιτική, εκπαιδευτική και συνδικαλιστική δράση, η επικεφαλής των εργασιών συντήρησης του κορυφαίου προσκυνήματος του χριστιανικού κόσμου, έχει φέρει εις πέρας περισσότερες από 150 επεμβάσεις συντήρησης ή αναστήλωσης σημαντικών μνημείων της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την Αγία-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη και τα βυζαντινά μοναστήρια της Σερβίας έως το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης και τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Φίλοι και συνεργάτες της κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με γνώσεις, επιστημονική επάρκεια και ευφυΐα, εξαίροντας την εργατικότητά της και το πάθος της για το αποτέλεσμα.
Εχοντας στο ενεργητικό της περισσότερες από 400 πρωτότυπες εργασίες, δημοσιευμένες σε επιστημονικά έντυπα σε όλο τον κόσμο, συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, διακρίσεις από ελληνικές και διεθνείς ενώσεις και ακαδημίες κ.ά., η κυρία Μοροπούλου θεωρείται σήμερα κορυφαία Ελληνίδα επιστήμονας στον τομέα συντήρησης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς

Για το πλούσιο επιστημονικό, πολιτιστικό και κοινωνικό της έργο, της απονεμήθηκε το 2012 το βραβείο «Υπατία» -ως γυναίκα-πρότυπο «μακράν των στερεοτύπων, τόσο των πατριαρχικών- παραδοσιακών όσο και των καταναλωτικών-μιντιακών»  από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Το 1973 κατά την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και πρώτη εκφωνήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού που είχε στηθεί . Η ίδια σε -παλαιότερη συνέντευξή της- είχε εξιστορήσει πώς αποφασίστηκε να στηθεί ο ραδιοφωνικός σταθμός στο Πολυτεχνείο και να εκφωνήσει στη συνέχεια το θρυλικό «Εδώ Πολυτεχνείο».

«Θυμόμασταν ότι στο εργαστήριο της Φυσικής υπήρχαν οι δυνατότητες να φτιάξουμε έναν πομπό ισχυρό που να ακούγεται σε όλη την Αθήνα, θέλοντας να καλέσουμε τον κόσμο, μια και τα ραδιόφωνα δεν μετάδιδαν τα μηνύματά μας αφού ήταν λογοκριμένα και απολύτως ελεγχόμενα.

Οταν στήσαμε τον πομπό, εκείνο το βράδυ της Τετάρτης 14ης Νοεμβρίου 1973, σταθήκαμε μπροστά του μην ξέροντας τι να εξαγγείλουμε αλλά ξέροντας τι μήνυμα θέλουμε να στείλουμε και είπαμε:
“Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Εδώ Πολυτεχνείο… Εδώ Πολυτεχνείο” καλώντας τον κόσμο να κατεβεί στους δρόμους».

Με την αποφοίτησή της από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, το 1975, παραιτήθηκε -λόγω διαφωνιών- από την ΚΝΕ. Τα χρόνια που ακολουθούν υπηρέτησε το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα από διάφορες θέσεις και το 1984 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ.

Κατά την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ διετέλεσε ειδικός σύμβουλος των υπουργείων Προεδρίας, Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας και Πολιτισμού. Κορυφαία στιγμή, η πρόταση που κατέθεσε στην UNESCO -μέσω της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς- το 1982 και έγινε αποδεκτή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να χαρακτηριστεί το νησί Χάλκη στα Δωδεκάνησα Νησί Ειρήνης και Φιλίας των Νέων όλου του Κόσμου, αποτελώντας υπόδειγμα νησιωτικής ανάπτυξης.


Από το 2010 είναι καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και από το 2013 αναπληρώτρια πρύτανης και αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού.

Στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΤΕΕ η κυρία Μοροπούλου θα είναι εκ νέου υποψήφια, ως επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών, η οποία είχε αποσχιστεί στο παρελθόν από την ΠΑΣΚ Μηχανικών.

http://www.protothema.gr/greece/article/626720/pos-anoixan-ton-tafo-tou-hristou-466-hronia-meta/