«Στις 26/10 μετακυλήσαμε την πλάκα του Παναγίου Τάφου δεδομένου ότι ολοκληρώναμε τη φάση των ενεμάτων κι έπρεπε να προστατεύσουμε τον Ιερό Βράχο.

Κάτω από την μαρμάρινη πλάκα του κάλφα Κομνηνού, αυτού του φημισμένου αρχιτέκτονα που είχε κάνει την αποκατάσταση του τάφου το 1810 (μετά την πυρκαγιά του 1808) βρήκαμε μια πλάκα μάλλον σταυροφοριακή -αυτό τεκμαίρεται από τον χαρακτηριστικό σταυρό των Σταυροφοριών που φέρει επάνω της.

Και από κάτω βρήκαμε την κοίτη του βράχου που θεωρείται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού.

Διανοίξαμε ένα παράθυρο ώστε να είναι πάντα ορατός στον επισκέπτη ο ιερός βράχος. Τώρα περνάμε στην τελική ευθεία του έργου που είναι να επανασυνδέσουμε τα μαρμάρινα και λίθινα φατνώματα τα οποία είχαμε απομακρύνει έτσι ώστε να αποκατασταθεί στέρεα το Ιερό Κουβούκλιο, με τρόπο που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα του μνημείου και τη βιωσιμότητα της λύσης που δίνουμε.

Δεδομένου ότι η αιτία της παραμόρφωσης του Κουβουκλίου παραμένει: δεν είναι πλέον τα όμβρια ύδατα που επί χρόνια έπεφταν από τον τρούλο του Ναού της Αναστάσεως -σήμερα ο τρούλος έχει κλείσει- αλλά τα νερά που ανεβαίνουν από τα υπόγεια, από ένα συγκρότημα που συνδέει όλο τον ναό με υπόγεια κανάλια, ανασκαφές και πρέπει να γίνει επέμβαση στο άμεσο μέλλον» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μοροπούλου.

«Είναι ένα μνημείο στο κέντρο της ανοιχτής πόλης της Ιερουσαλήμ που ζουν, κάτω από δύσκολες συνθήκες, δύο λαοί... Δίνει το μήνυμα της ανάστασης και της ελπίδας σε όλους τους λαούς και τις θρησκείες. Είναι ένας εμβληματικός χώρος ένα μνημείο που μπορεί να διδάξει μηνύματα αμοιβαίας κατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών», επισημαίνει η κ. Μοροπούλου στο CNN Greece.

Εκτός από την αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου η κ. Μοροπούλου και οι υπόλοιποι επιστήμονες ασχολούνται και με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κανάλια και στοές, σκάμματα από παλιότερες επεμβάσεις, τα οποία συνεχίζουν να τροφοδοτούν με υγρασία το ιερό κουβούκλιο. Για να μπορούμε να έχουμε μια αειφόρο επέμβαση η οποία θα μείνει ανά τους αιώνες είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε και τον υπόγειο χώρο.

Με βαθιά συγκίνηση μάς μεταφέρει στιγμές της μοναδικής κι ανεπανάληπτης εμπειρίας που βιώνει η ελληνική ομάδα: «Βιώνουμε μοναδική εμπειρία φέροντας ταυτόχρονα μεγάλο βάρος ευθύνης. Δίπλα στον Πανάγιο Τάφο, στο πλαίσιο του έργου, έχει στηθεί ένα διεπιστημονικό εργαστήριο. Επιθυμούμε η τεκμηρίωση που θα ανακοινώσουμε να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας κι είναι εκείνο που μας επηρέασε και μπορέσαμε να δουλέψουμε» λέει η Αντωνία Μοροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016 μετά από πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αφού εξασφαλίστηκε η συμφωνία και των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων που χειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο, του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα.

Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών συμμετέχουν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

Η ομάδα είχε παρουσιάσει τη μελέτη της τον Ιανουάριο 2016 στην Ιερουσαλήμ ενώπιον του πρωθυπουργού, τον Φεβρουάριο ενώπιον των ηγετών των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων που έχουν την ευθύνη του Παναγίου Τάφου και τον Μάρτιο ενώπιον του κοινού στην Αθήνα. Οι εργασίες της αποκατάστασης θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2017.

H κ. Τώνια Μοροπούλου είναι καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυτεχνείων.

Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου και πρώτη εκφωνήτρια στον Πομπό (1973), η πρώτη γυναίκα Αντιπρύτανις του Ε.Μ.Π. Η δραστηριότητα της ως Επιστημονικού Συμβούλου και Εμπειρογνώμονα Επιτροπών Διεθνών Οργανισμών, όπως της Ε.Ε. (Διεύθυνση Έρευνας – Τεχνολογίας), ΟΟΣΑ, OHE-UNEP, UNESCO-INSULA, UNESCO-ICOMOS, EIT, CE-PACT αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την καθιέρωση της στρατηγικής της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ (PU) και το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης (Αστεροσκοπείο Kandilli και Ινστιτούτο Έρευνας Σεισμών) ξεκίνησε από το 1994 διεπιστημονική – διαπανεπιστημιακή συνεργασία για την αποκατάσταση της Αγιάς Σοφιάς. 

Η κ. Μοροπούλου έκανε την έρευνα τόσο για τα συμβατά και επιτελιστικά κονιάματα αποκατάστασης και αντισεισμικής προστασίας όσο και για τον μη καταστροφικό έλεγχο των επιχρισμένων αρχιτεκτονικών επιφανειών του μνημείου για την αποκάλυψη των ψηφιδωτών.

http://www.cnn.gr/money/prosopa/story/46510/h-twnia-moropoyloy-sto-cnn-greece-o-panagios-tafos-kai-oi-prokliseis-tis-apokatastasis-toy