THASOS

 

Χάρτης των περιοχών πού επλήγησαν. Κάπου 100 κεραυνοί και χωρίς στάλα βροχής κατέκαιαν για 4 μέρες την Θάσο…Καί οι μέν επιστήμονες δίνουν την δική τους αόριστη εκδοχή πού όμως δεν παύει να έρχεται και σε συσχετισμό μέ  την παρακάτω προφητεία του Αγίου Ιππολύτου πού γράφει τα εξής σηματοδοτώντας καί άλλες επερχόμενες συμφορές από τήν ανθρώπινη αμαρτία, Αθεϊα, καί ασέβεια πού έχει πληθυνθεί στην Ορθόδοξη χώρα μας : 


«…Την εποχή εκείνη θα υπάρχει τέτοια θλίψη και στενοχώρια  όσο ποτέ άλλοτε δε θα έχει παρουσιαστεί επί της γής… ( Ματθ. κδ' 21).

Και τι μιλώ για ανθρώπους μόνο, μιά πού και αυτά τα στοιχεία της φύσεως θα απαρνηθούν την φυσική τους κατάσταση... Τότε, θα συμβαίνουν συχνά σεισμοί σε κάθε πολιτεία, λοιμώδεις ασθένειες και επιδημίες σε κάθε χώρα, κεραυνοί ασυνήθιστοι και φοβερές αστραπές, ενώ σπίτια και αγροί θά κατακαίονται…

Θα συμβαίνουν ακόμη φοβερές καταιγίδες ανέμων, οι οποίες θα διαταράσσουν χωρίς όρια την ξηρά και την θάλασσα, ακαρπίες της γής, σάλος καί βουητό από τη θάλασσα και σάλος αφόρητος από την απώλεια χιλιάδων ψυχών ανθρώπων….»

Θα βλέπουμε σημαδιακές μεταβολές στον ήλιο και στη σελήνη, εκτροπές αστέρων από τη θέση τους, συγκρούσεις εθνών και πολέμους, καταστρεπτικούς ανέμους, βολίδες χαλάζης επί του προσώπου της γής, χειμώνες άτακτοι και ασυνήθιστοι ( από μεγάλη κλιματική αλλαγή ), παγετοί μεγάλοι, καύσωνες ανυπόφοροι, κεραυνοί αιφνίδιοι, και εμπρησμοί αδόκητοι και μη αναμενόμενοι… ( πιθανότατα το κάψιμο τών δασών πού βλέπουμε να επεκτείνεται σήμερα σε όλα τα έθνη σάν μιά Παγκόσμια επιδημία...)

Θα υπάρχει δε ένας γενικός θρήνος και οδυρμός επί όλης της γης, χωρίς καμία και από πουθενά παρηγοριά…»

Αγίου Ιππολύτου, P.G. 10, 912 B - ΒΕΠΕΣ 6, 278




      Θάσος

Ένα σπάνιο καί πρωτοφανές φαινόμενο «ξηρών καταιγίδων» τίς μέρες αυτές έκαψε τη Θάσο.

Το νησί δέχτηκε το Σάββατο την επίθεση μιας συστοιχίας περίπου 100 «ορφανών» κεραυνών και μάλιστα χωρίς σταγόνα βροχής, που πυροδότησαν τέσσερα μέτωπα φωτιάς.

Το φαινόμενο εκδηλώθηκε εν μέσω μιας «καταιγίδας» συνολικά 3.000 και πλέον κεραυνών που έπεσαν μέσα σε 12 ώρες το Σάββατο στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Το νησί του Βορείου Αιγαίου είχε την ατυχία αυτοί οι κεραυνοί που το έπληξαν να μη συνοδεύονται από βροχή, που θα έσβηνε τις εστίες εν τη γενέσει τους.
------------------------

«Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν υπάρχει πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, με σχετική υγρασία κάτω του 50%, στο αποκαλούμενο »ξηρό οριακό στρώμα», δηλαδή το στρώμα της τροπόσφαιρας σε ύψος έως 1.500 μέτρα από το έδαφος.

Υπό τέτοιες συνθήκες είναι πολύ πιθανό η βροχή που πέφτει από τα άνω στρώματα (πάνω από τα 1.500 μέτρα) να εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος», εξηγεί στο «Εθνος» ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός – μετεωρολόγος στο Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου του Παρισιού και επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την ώρα εκείνη, και σε διάστημα 45 λεπτών, εκδηλώθηκαν τα τρία από τα τέσσερα μέτωπα πυρκαγιάς στο νησί (στις 6 στην Αλυκή, στις 6.20 στον Πρίνο και στις 6.45 στα Λιμενάρια), ενώ ακολούθησε το τέταρτο μέτωπο στον Θεολόγο στη 1.30 το μεσημέρι.

«Την ίδια ώρα επικρατούσαν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι, έντασης 6-7 μποφόρ, οι οποίοι έπνεαν στη συγκεκριμένη περιοχή επί 36 ώρες, από το βράδυ της Παρασκευής έως το μεσημέρι της Κυριακής. Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων έφερε την καταστροφή», εξηγεί ο κ. Ντάφης.

Εκτός από τις ξηρές καταιγίδες, «ορφανοί» κεραυνοί είναι δυνατόν να εκδηλωθούν και υπό άλλες συνθήκες. Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, ένας κεραυνός μπορεί να πέσει σε ακτίνα έως και 30 χιλιομέτρων από το νέφος που συνοδεύει.

«Πρόκειται για τους λεγόμενους κεραυνούς θετικής πολικότητας, που είναι και οι ισχυρότεροι», σημειώνει, προσθέτοντας παράλληλα πως συμβαίνει συχνά οι κεραυνοί να συνοδεύονται από πολύ ασθενείς βροχές, που δεν είναι ικανές να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

eleftherostypos.gr