PANORTHODOX



ΠΡΟΣΟΧΗ - ΕΠΙΚΡΕΜΑΜΕΝΟΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΣ !

Ο κίνδυνος των παραιτήσεων μαχητικών φωνών ανοίγει τον δρόμο συμμετοχής και πλειοψηφίας μόνο τών συμφωνούντων στήν Σύνοδο τής Κρήτης  καί λήψη αποφάσεων άνευ διαφωνίας...
Μήπως λοιπόν θά έπρεπε να παραμείνουν καί να υψώσουν φωνή πολεμώντας έσωθεν τής Συνόδου;






Υπό το βάρος της δριμείας κριτικής που ασκούν «συντηρητικοί» κύκλοι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, την πρώτη που θα συγκληθεί μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών, συνεδρίασε στην Μονή Πετράκη εκτάκτως η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με κύριο θέμα τα κείμενα που θα τεθούν προς συζήτηση στην Κρήτη.

Η συνεδρίαση θα διαρκέσει 48ωρες και από τον περασμένο Ιανουάριο -οπότε και οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών όρισαν ρητά ότι η Σύνοδος θα συγκληθεί στο Κολυμπάρι των Χανίων από τις 17 έως της 27 Ιουνίου- στον ελλαδικό χώρο έχουν διεξαχθεί συζητήσεις και ημερίδες και έχουν σταλεί επιστολές κατά της Συνόδου και ιδιαίτερα του κειμένου που αναφέρεται στις σχέσεις με τις άλλες χριστιανικές κοινότητες όπως είναι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και οι προτεσταντικές ομολογίες.

Κληρικοί, μοναχοί, λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας, καθηγητές Θεολογικών Σχολών και ιεράρχες μετέχουν του «κινήματος» των «αντισυνοδικών» στο οποίο πρωτοστατούν οι Μητροπολίτες: Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Γλυφάδας κ. Παύλος και Γόρτυνος κ. Ιερεμίας.

Το προβληματισμό τους και τις ενστάσεις τους για τα κείμενα έχουν εκφράσει και οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Μεσογαίας κ. Νικόλαος...



Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι από τα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα από την αρχική σύνθεση των 24 Ιεραρχών που θα μετέχουν υπό την Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στην Μεγάλη Σύνοδο, 11 αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Πρόκειται για τους Μητροπολίτες: Νέας Σμύρνης κ. 
Συμεών, Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, Φλωρίνης κ. Θεόκλητο, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο, Πειραιώς κ. Σεραφείμ,  Ζιχνών κ. Ιερόθεο, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Κοζάνης κ. Παύλο, Γυθείου κ. Χρυσόστομο, Καισαριανής κ. Δανιήλ και Κηφισίας κ. Κύριλλο.

Οι περισσότεροι ιεράρχες επικαλέστηκαν λόγους συνειδήσεως κυρίως διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Συνόδου ενώ ορισμένοι σοβαρούς προσωπικούς λόγους οι οποίοι δεν συνδέονται, όπως τονίζουν με την Σύνοδο.

Οι έντεκα Μητροπολίτες αντικαταστάθηκαν από άλλα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας αν και πολλοί φοβούνται μήπως έχουμε και άλλες παραιτήσεις τις επόμενες ώρες. Χαρακτηριστική, όπως τονίζεται, είναι η περίπτωση του Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ ο οποίος στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του εξαρτά την συμμετοχή του από τα αποτελέσματα της Συνόδου της Ιεραρχίας.

Το «βάρος» των «συντηρητικών» στη Σύνοδο αναμένεται να σηκώσουν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο οποίος με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει «κατακεραυνώσει» την θεματολογία της Μεγάλης Συνόδου και οι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης, Γλυφάδας και Γόρτυνος.

Από την άλλη πλευρά αναμένεται να σταθούν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Ηλείας κ. Γερμανός, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την Εκκλησία της Ελλάδος σ΄ όλες τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που προηγήθηκαν και διεξήχθησαν υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.  

. Όμως, όπως επισημαίνεται, τρία είναι τα σημεία τριβής:

- Ο διάλογος με τους ετεροδόξους,

- Οι γάμοι των Ορθοδόξων με άλλους χριστιανούς

- Το γεγονός ότι η κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία θα έχει μόνον μία ψήφο και θα εκφράζεται από τον  Προκαθήμενό της ενώ στις αντιπροσωπείες των Εκκλησιών θα μετέχουν από τουλάχιστον 10 αρχιερείς.

http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=19244